Честваме 200 години от рождението на Георги Сава Раковски

Снимка: БГНЕС

Двеста години от рождението на Георги Стойков Раковски и патронният празник на Военната академия ще бъдат отбелязани тържествено на 14 април. Проявите ще започнат с преждеосвещена литургия в храм „Св. Архангели“ в района на Академията, съобщава БГНЕС.

С тържествен ритуал пред паметника на Раковски ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на почит и преклонение. Официално ще бъде открит и барелеф на видния възрожденец и революционер.

На обяд вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие две експозиции, посветени на Раковски, в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Столична община пък организира церемония пред бюст-паметника на Раковски на Алеята на бележитите българи в Борисовата градина, в която ще участва Националната гвардейска част.

Раковски е роден през април 1821 г. в Котел и е всепризнат български стратег и основоположник на националноосвободителната борба на народа, за която цел създава три отделни плана. Той посвещава живота си на добруването на българската държавност и дава съществен принос за полагане на устоите на независимата българска държава.

Създадената преди 109 години Военна академия в София получава името „Георги Стойков Раковски“ с регентски указ от 5 март 1946 г. Оттогава академията, като институция с национален и международен престиж, с гордост носи неговото име. Тя е най-старото висше военно училище в България и третото по реда на своето създаване висше училище в страната. Академията е основната образователна институция в страната ни по въпросите на сигурността и отбраната, гражданско-военните отношения, военното изкуство и оперативната съвместимост със съюзническите армии от НАТО, както и средище за научни изследвания по въпросите на националната сигурност.

Валерия Белчевска

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене