Учители от Гоце Делчев бяха в Италия по проект

Приключи една фантастична, изпълнена с много емоции и културни преживявания седмица за учители от Трето основно училище „Братя Миладинови“ гр. Гоце Делчев. Посещението в Италия бе част от възстановените дейности по Международния проект „Еразъм+“ (К229 – „Не бъди киберзависим, бъди внимателен“), които бяха отложени поради епидемичната обстановка.
Целта на проекта е повишаване на осведомеността на учениците, родителите и учителите по проблемите, свързани с интернет, както и популяризирането и подобряването на комуникацията на английски език с европейските партньори както в пряка, така и в дигитална среда.
Kоординатор по проекта e Италия (Бриндизи), а партньори са: Турция, Португалия, Полша, Румъния и България.

Първата за тази година мобилност се състоя в италианския град Бриндизи.
Г-жа Тупарова – координатор по проекта за България, и г-жа Щранкова – начален учител, посетиха училище, в което се обучават ученици от I до VII клас.
Там се проведе работна среща на тема: „Как, кога и колко често учениците са били обект на атака в интернет пространството; как са установили, че са подложени на кибертормоз; с кого са споделили и какви са възможните последствия при несподеляне на този проблем с родителите?“.
Последва работа от страна на учениците, които бяха разделени на групи, съставящи т.нар. „ателиета“. Направленията, по които се работеше бяха: графити, театър, информационни технологии.

Урокът по фехтовка, който бе представен от ученици от друго училище, бе незабравим.
Учителите от иновативното Трето ОУ посетиха и часове по италиански език, в които се обсъждаха последиците от общуването с непознати в Мрежата и в популярната платформа What’s up.
За да бъде още по-привлекателен престоя в Италия, деца от детска градина, представиха традиционни италиански танци.

Представителите на Трето ОУ разгледаха град Бари, който е столица на региона Пулия; посетиха историческия център на Бриндизи; влязоха в атмосферата на Арагонския замък или т.нар. „Алфонсино“.

Следващите спирки от образователната визита на двамата учители от Гоце Делчев бяха малките населени места, но изключително атрактивни: Алберобѐло, Полиняно, Остуни, Мезанияр, Лече.
Те благодарят на Мануела Сапонаро и Франческа Карлучи, които направиха престоя им още по-незабравим.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене