Селските кметове на Сатовча задължени да участват при избор на изпълнител за ремонтите

Кметовете и кметските наместници в община Сатовча от тази година са с ново задължение – да участват лично или чрез оправомощени от тях длъжностни лица в комисиите за избор на изпълнители на обществените поръчки, които касаят строителство или ремонти в селата, които управляват. Селските управници ще участват и при съставянето на актове и протоколи по време на самото строителство, с което ще държат изкъсо наетите за изпълнители строителни фирми.

Новите им ангажименти бяха вписани под Решение 313, входирано от общинския кмет Арбен Мименов и гласувано от местния ОбС. С него бяха приети промени в Наредбата за условията и реда за съставяне на бюджетната прогноза за местните дейности за следващите три години, за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на бюджета на община Сатовча.

Друга промяна е свързана с финансирането на самите села. Например при отдаването под наем, под аренда, при ползването на дървесина и недървесни горски продукти и при разпореждане с имоти и вещи – общинска собственост, които се намират на територията на съответното населено място извън територията на общинския център, не по-малко от 30 на сто от постъпленията ще се използват за финансиране на изграждането, за основен и текущ ремонт на социалната и техническата инфраструктура на територията на
селото. Поне 30% от сумата ще постъпва в селската хазна и при продажба на общински имоти, намиращи се в селото.

Според съветниците това ще доведе до по-справедливо финансиране на малките населени места, които до момента бяха на твърд бюджет и нерядко още в началото на годината бяха принудени да започват безконечни обиколки по канцелариите на общинската администрация в опит да намерят пакет хартия или някоя крушка, за да подменят изгорялото си улично осветление.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене