Народният представител от ГЕРБ Кирил Ананиев: Всички са изправени пред голямо изпитание от високите сметки за ток

Рекордно високите цени на тока в област Перник удари общините, социалните структури, образованието, здравеопазването, културата и вероизповеданията. Това обсъдиха на днешната пресконференция  народният представител Кирил Ананиев, представители на областното ръководство на местната структура и кметовете на общините Радомир, Трън и Земен.

„Тежката енергийна криза е реална и се предприемат съответни мерки. Всички са изправени пред голямото изпитание и същевременно не трябва да се нарушава качеството и обема на  услугите в региона. Ето защо парламентарната група на  ГЕРБ – СДС внесе в Народното събрание решение за въвеждане на компенсаторен механизъм в пълен размер за небитовите крайни клиенти на електроенергийния пазар на вероизповеданията общините, социалните структури, образованието и здравеопазването”, сподели Ананиев.

След проведен разговор на народния представител Кирил Ананиев с  директорите на трите болници в област Перник – МБАЛ „Р. Ангелова”, СБАЛББ „Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести – Перник“ и Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация /Профилакториум/ става ясно, че има близо двойно и тройно нарастване на ел. енергията в здравните заведения.

„ В Многопрофилната болница сметката за ток през декември 2020 г е възлизала на 13 хил. лв, докато през същи период миналата година тя е достигнала 56 000 лв. В Белодробната болница, която се отоплява основно на нафта, разходът е нараснал с два пъти. Сумата за ток от 5 600 лв  е станала 14 000 лв. В Профилакториума  разходът за ток през дванадесетия месец на 2020 г е бил 9 600 лв, година по-късно става 21 500 лв.”, посочи Ананиев и допълни, че и в трите заведения са въведени мерки и са получили само една компенсация за месец ноември миналата година, която е в размер на 110 лв.

В общините Радомир, Трън и Земен средното увеличение на разходите на електроенергия е между 2,5 до 4 пъти по високи през декември 2021 година  спрямо декември 2020 година. По отношение на служителите са въведени графици при възможност за дистанционна работа.

„Уличните лампи в трънските села светят само от 18:00 до 23:00 часа, тъй като общината няма възможност да обслужва високите сметки за ток”, каза зам.- кметът на Трън Десислава Димитрова . На територията на общината има 51 села, в които живеят основно възрастни хора. Фактурата за декември е на стойност 45 800 лева. За същия период преди една година изразходваната електроенергия е струвала 13 000 лв. В момента в населените места са монтирани електронни часовници за управление на уличните лампи. Не се изключва варианта на режим да мине и уличното осветление в самия град Трън.

„В Земен през месец декември 2020 г разходът е бил 11 750 лв, докато през декември 2021 той нараства на 33 546 лв.”, посочи кметът на Земен Димитър Сотиров.  В това число в училището, където е и детската градина и патронажната грижа разликата е над два пъти от 1 912 лв на 4 812 лв. Там има също ограничаване на уличното осветление от 18 до 22 часа, като с нарастването на деня се предвижда този период да намалява, а от месец април да няма улично осветление. Кметът в Земен е предприел обединяване на служители на 4 канцеларии с оглед намаляване на разхода.

Въпреки тежката ситуация няма да се спира уличното осветление в община Радомир. Това каза кметът Пламен Алексиев. Заради драстично високите сметки за ток, той е изискал обследване на всички партиди и ще настоява токът да се таксува на нощна тарифа.

„Всички големи консуматори в Радомир като училища, детски градини, поликлиники, читалища, община, са на газ. Сметката ни е 110 000 лв. Много е, непосилна за плащане. Обследването обхваща всички партиди. Ние имаме 300 партиди за ток, защото имаме 32 населени места”, посочи Алексиев.

Ананиев, който е и бивш финансов министър, коментира, че може би 20 години вече, изключвайки голямата криза през 1996 – 1997 г, нямаме приет бюджет в началото на годината, което не е добър атестат.

„На  второ място бюджетът е направен така, че е разделен на три части. Това показва, че работата между коалиционните партньори върви трудно, защото всеки от тях има определени цели и политики”, заключи Ананиев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене