Общинският съвет на БСП – Благоевград отбеляза 78 години от сражението в м. Лисия

„Общинският съвет на БСП – Благоевград отбеляза 78 години от сражението в местността Лисия, при което загиват 13 партизани от Горноджумайския отряд „Никола Калъпчиев“ в антифашистката борба през 1944 година.

„Българската история е пазителка на нашите дела, свидетел на миналото, пример за настоящето и предупреждение за бъдещето. Тези, които не познават миналото, не могат да разберат истинския смисъл на настоящето и целите на бъдещето.“, с тези думи се обърна председателят на БСП в Благоевград – Любен Милев, към десетките социалисти, събрали се край местността Лисия.

Той разказа, че походът към безсмъртието започва през месец октомври на далечната 1943 година, когато 13 партизани преминават на десния бряг на река Струма, за да повдигнат духа и да окуражат населението от Влахина и Лещенската планина. Но този поход приключва на 29 януари 1944 година, когато в неравен бой с жандармерията падат убити командирът на отряда Арсо Пандурски, Веса Бараковска, Ванюша Валчук, Анка Поповска, Стою Филипов, Стоимен Календерски, Борис Захов, Стефка Филипова, Асен Чаушки и други партизани.“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене