Виното поскъпва с минимум 10%

Между 10 и 30 % се очаква да се повиши цената на виното. Причината са увеличената електроенергия, разходите за консумативи и логистика.

„В моето производство имам три пъти завишение на сметката за ток за предходните два месеца. Това увеличение е значимо и няма как да издържим на този инфлационен натиск. Това ще рефлектира върху повишаването на крайния продукт. Както всички фирми от всички браншове и ние сме зависими от цената на електроенергията и тя оказва основно влияние върху производството на вино, тъй като всички машини, които използваме са с производство на ел. енергия“, обясни председателят на Националното сдружение на българските лозари Петьо Бошнаков.

Около 5-10 % са се повишили и цените на консумативите, които се използват при производството на вино. Според Бошнаков увеличената цена на електроенергията ще се отрази най-вече на по-големите производители, очаква се и повишаване на „сивия сектор“.

„Надяваме се държавата да осигури de minimis и Covid помощи най-вече за лозарите, защото те са в най-тежко състояние. Без държавна помощ е трудно и почти невъзможно да се справим“, допълни той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене