Кметът на Белица призова ЕС: Повече финанси и овластяване на селските райони, за да са привлекателни за бизнес и живеене

Кметът на община Белица – Радослав Ревански направи силно изказване пред Комитета на Регионите в Брюксел. Той бе категоричен, че са нужни повече финансови средства и овластяване на селските райони, за да се превърнат те в привлекателни места за бизнес и за живеене. Това стана днес по време на 148-ата пленарна сесия на Европейския Комитет на Регионите, която се провежда онлайн и продължава утре.

Радослав Ревански взе отношение от страна на българската делегация относно Дългосрочната визия за селските райони на Европейския съюз. Градоначалникът заяви, че устойчивото социално-икономическо развитие на селските райони е неразривно свързано със съществуващата инфраструктура и качеството на предлаганите услуги. Въпреки постигнатия напредък през последните години текущият анализ на ситуацията в България показва, че техническата и социална инфраструктура в селските райони е все още в незадоволително или в лошо състояние.

„За подобряване на ситуацията безспорно са необходими финансови средства, но също така и промяна в цялостното обществено настроение спрямо селските райони. Селските райони имат сериозен потенциал, който може да бъде развит и използван в тесен диалог и сътрудничество между институциите, както и други заинтересовани страни, действащи на съответната територия”, каза кметът на община Белица.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене