Българите в Одрин първо на пазар, после се тестват преди да се върнат

Българи, които посещават Одрин предимно за покупки, си правят PCR тестове за коронавирус, преди да се върнат в родината си, пише „Хюриет дейли нюз“. Одрин отдавна е любима дестинация на мнозина българи, а това се затвърди още повече и след падането на турската лира през последните месеци.

В България тези тестове струват около 100 лева (600-700 турски лири), но в Турция им взимат само 170 лири (около 22 лева). „Наблюдаваме силен интерес от български граждани за PCR тестове след 20 януари, защото те са по-евтини тук“, каза Бюлент Хамза, главен лекар в местна частна болница. През последните месеци българи пътуват масово до Одрин за пазар.

Наскоро българското правителство обаче направи задължително гражданите да представят отрицателен резултат от тест при влизане в страната, поради което броят на българите, които посещават Одрин, намаля, припомня изданието.

Местните власти са оптимистично настроени, че сравнително евтините PCR тестове, които се предлагат в Одрин, ще привлекат повече посетители от България. Резултатите от тестовете излизат за час и половина и са много надеждни, казва Хамза, като отбелязва, че в здравни институции това може да отнеме до 10 часа. Българските граждани първо отиват на пазар, после се отбиват в някой от центровете за тестване в Одрин, преди да се отправят обратно за България.

„Тестовете са скъпи в България. Аз имам поставени четири дози (от ваксините срещу COVID-19), но българските власти въпреки това изискват PCR тест за влизане в страната. Затова си правя тест тук“, казва Емин Тунджа, който е пътувал от България за Одрин.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене