Най-крупният инвеститор в с. Копривлен заселва с овце бившия плацдарм на военните

Овце ще са първите заселници на бившите военни полигони край хаджидимовското с. Копривлен. Мощната софийска фирма „ВЕИ – Пирин“ ООД, която през 2008 г. купи от военното министерство в хаджидимовското село близо 240 дка заедно със сградите върху тях при цена от 17 ст./кв.м, започва да прави първа от животновъдните ферми, които иска да строи на терена заедно с къщи за гости, ресторант и център за обучение. На 18 януари т. г. тя обяви в кметството и екоинституциите и параметрите на бъдещата овцеферма – тя ще е с капацитет 1000 животни и техните приплоди върху терен от 13,235 дка. Само основната сграда на овцефермата ще се простира върху 3 дка и в нея ще бъдат обособени зони за спане на животните, почивка, доене, хранене и водопой, ветеринарна обработка, изкуствено оплождане, както и отглеждане на агнетата им. Четирикраките ще бъдат настанени в боксове върху сламена постеля. Фермата ще се ползва само за добив на мляко.

Наскоро най-мощният инвеститор в Копривлен обяви и намерението си да постави на терена в местността Лялево 28 000 фотоволтаични панела с надеждата да добива ток с мощност 4900 kWp. РИОСВ – Благоевград прецени, че направеното инвестиционно предложение за фотоволтаичната централа е допустимо спрямо защитената зона „Среден Пирин-Алиботуш“, върху част от която се намира частният имот, защото застъпващата се територия е под 1% от защитената зона, освен това върху нея има само полуестествени сухи тревни и храстови съобщества. При това предложение най-вероятно и инвестиционното намерение за овцефермата ще се промъкне през РИОСВ без необходимост да се прави оценка на риска върху околната среда.

Пръв собственик и управител на фирма „ВЕИ – Пирин“ ООД до 2014 г. е Павел Златинов, който тогава я прехвърля на Цветелина Рибагина. Павел Златинов и брат му Иван Златинов са били съответно зам. председател и председател на СД на Вагоноремонтния завод в Карлово. Заводът е приватизиран през 1999 г., мажоритарен собственик е регистрирана в Малта фирма, а братята са дребни акционери, които държат под 2%. След като поемат управлението на завода обаче, те разширяват работната площадка с помощта на 190 млн. лв., отпуснати по европрограма и „Развитие на човешките ресурси“, но въпреки това през 2015 г. заводът фалира и е обявен в несъстоятелност по искане на няколко фирми, сред които са „Макметал холдинг” АД и „Сплавкомерс” АД, в чиито ръководства са отново Павел и Иван Златинови. В „Сплавкомерс“ до убийството му през 2003 г. управител е Илия Павлов от „Мултигруп”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене