Омикрон оцелява по-дълго върху пластмасата и човешката кожа

Вариантът Омикрон може да оцелее по-дълго върху пластмасови повърхности и човешка кожа, отколкото по-ранните варианти на коронавируса, установиха японски изследователи при лабораторни тестове.

Според тях високата му „стабилност в околната среда“ – способността му да остава заразен, може да е помогнала на Омикрон да измести Делта като доминиращ вариант и да се разпространи бързо. Върху пластмасови повърхности средното време на оцеляване на оригиналния щам и вариантите Алфа, Бета, Гама и Делта е съответно 56 часа, 191,3 часа, 156,6 часа, 59,3 часа и 114,0 часа.

В сравнение със 193,5 часа за варианта Омикрон, съобщават изследователите в bioRxiv. Върху кожни проби от трупове средното време за оцеляване на вируса е 8,6 часа за оригиналната версия, 19,6 часа за Алфа, 19,1 часа за Бета, 11,0 часа за Гама, 16,8 часа за Делта и 21,1 часа за Омикрон.

Върху кожата всички варианти са напълно неактивирани при петнайсетсекундно излагане на дезинфектанти за ръце на алкохолна основа. „Ето защо“, заключават изследователите, „е силно препоръчително в настоящите практики за контрол на инфекциите (хигиена на ръцете) да се използват дезинфектанти, както е предложено от Световната здравна организация.“

Потребителите на бързи антигенни тестове за откриване на Ковид-19 трябва да вземат секрет от ноздрите си според указанията на производителя, а не вместо това да вземат секрет от гърлото или бузата, показват нови изследвания, цитирани от БГНЕС.

Изследвания доказаха необходимостта от бустерни дози срещу Омикрон

Проучване от Испания установява, че вземането на проба от вътрешната страна на бузата също е много по-малко надеждно за откриване на инфекциозен вирус отколкото проба от ноздрите.

Неотдавнашни проучвания сочеха, че Омикрон се открива по-рано в гърлото, отколкото в носа, което накара някои експерти да посъветват потребителите да вземат секрет от гърлото, въпреки че Американската агенция по храните и лекарствата твърди, че тестовете трябва да се използват според указанията.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене