Рилският манастир пред фалит?

Тежки зимни месеци и за монасите в Рилския манастир заради скъпата електроенергия. Светата обител ще трябва да плати сметка от 28 000 лева за изразходван ток за месец декември. Това налага да се правят сериозни икономии. Парното вече е на режим – пуска се само по два часа сутрин, на обяд и вечер. В магерницата /манастирската кухня/ пък се готви почти изцяло на печка на дърва. Само в краен случай се пускат електрическите котлони, за да се притопли някое ядене по-бързо.

„Ние плащаме промишлен ток. Каквото е за всички, такова е и за нас. Реално цената в сравнение с миналата година е 3-4 пъти по-висока. Стискаме здраво зъбите, но не знам докога ще издържим. Преди време поне се сдобихме с агрегат, който включваме, когато няма ток в района. Засега се справяме, но всичко е в резултат на ограничения и на лишения. ”, заяви игуменът на Рилския манастир – епископ Евлогий.

Той очаква през следващия месец да получат компенсации от държавата за по-скъпия ток. Защото от астрономическата зима по-страшна е „енергийната зима”, твърди игуменът на Рилския манастир. Епископ Евлогий се надява, че правителството ще намери решение на проблема с „енергийната зима”, за да може да се нормализира животът в светата обител, да дойдат по-добри дни. „А не да пестим от всичко – от осветление, от готвене, от отопление”, допълва игуменът на Рилската света обител.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене