Ние трябва да си държим на нашето и да натискаме за нещата, които са важни за нас. Не бива повече да се продаваме и поддаваме на външен натиск

Ексклузивно! Космическата певица Валя Балканска: Македонците да си признаят, че са българи!

Валя Балканска се надява да удържим фронта

Кирил Петков не бива да прави отстъпки от историята, категоричен е Георги Чопов, наследник на Гоце Делчев 

„Македонците най-накрая да си признаят, че са българи, а ние да държим на важните за нас неща.“

Това заяви категорично  космическата певица Валя Балканска. Изказването й е по повод дългоочакваната среща днес между премиерите на България и Северна Македония. Кирил Петков и Димитър Ковачески ще разговарят в Скопие за пътя, като родният премиер изрази надежда, че по време на посещението двете страни ще се договорят за формирането на петте работни групи – за икономика, култура, инфраструктура, евроинтеграция и история.

Кирил Петков

Кирил Петков

„Ние трябва да си държим на нашето и да натискаме за нещата, които са важни за нас. Не бива повече да се продаваме и поддаваме на външен натиск. Стига са ни командвали отстрани. Искрено се надявам да удържим фронта. Македонците са българи, но са като едно дърво, което не се полива и съхне. Това е моето мнение, но си има умни глави, които трябва да вземат тези решения. Надявам се, че от срещата ще излезем с достойна за нас позиция“, каза още пред вестника Балканска, чиято песен „Излел е Дельо хайдутин“ от години лети в открития космос. Творбата е включена в Златната плоча на американските космически апарати „Вояджър 1“ и „Вояджър 2“.

Димитър Ковачески

Димитър Ковачески

Певицата допълни, че е обиколила много градове на територията на бивша Югославия и с очите си се е убедила колко много прилики с българите имат живеещите там.

Категорична позиция за срещата между премиерите на България и Северна Македония изказа и Георги Чопов. 78-годишният мъж е потомък на националния ни герой и революционер Гоце Делчев. Неговият прадядо Андон и бил женен за най-голямата сестра на Гоце Делчев – Мария. За себе си Чопов казва, че е българин и никога не е бил друга народност, въпреки че са правени опити да бъде македонизиран.

Георги Чопов иска да държим на историята си

Георги Чопов иска да държим на историята си

„На срещата не трябва да правим нито крачка назад, когато става въпрос за исторически факти. Когато става въпрос за култура, производство и търговия може да има компромис, но не и за историята. Защото тя казва ясно – македонската народност е измислица! Те нямат нито национални герои, нито народност като история – такава нация никога не е съществувала. Това е истината! Сега в Северна Македония живеят българи, турци, сърби и албанци. Всичко друго е измислица. Но те си водят тяхна политика и са хора, които искат да докажат недоказани неща. Те имат претенциите към Александър Македонски и баща му Филип, но те са били гърци. Чел съм, че в миналото на олимпиади са се явявали македонски племена от гръцки произход, но те нямат нищо общо с тези хора, които сега имат претенции“, заяви пред „България Днес“ Чопов.

Той препотвърди позицията си, че Гоце Делчев е българин и това изобщо не бива да се коментира.

„Гоце Делчев е бил учител по български език и е живял в България – за това спор няма. Спомням си разговор с моята баба Слава. Попитах я защо, когато са запалили Кукуш, родът ни е дошъл в България. А тя ми каза: „Чедо, ние сме българи. Къде другаде да отидем? Нашето място е тук“. Затова и не трябва да отстъпваме в преговорите, за да защитим националния си интерес. Ние сме братски народи и трябва да се сближим, но имат място в Европейския съюз единствено ако изпълнят редица условия. Кирил Петков не е лош човек и дава вид, че се интересува за народа, но си мисля, че на срещата днес може да направи някоя грешка, която да ни постави в неприятна ситуация“, добави Чопов.

„Не идвам с никакъв анекс към Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, а с конструктивен тон и готовност за ново начало, което ще бъде по-динамично, по-практично, освободено от досегашните декларативни стремежи и насочено към конкретните важни въпроси, които засягат всекидневието на гражданите на двете страни“, заяви Петков в разпространено интервю за македонската агенция МИА. Министър-председателят ни е първият чуждестранен държавник, който пристига на посещение в Република Северна Македония след избирането на новото правителство.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене