Калоян Ханджийски осъди МВР, след като бе оневинен за дребно хулиганство

Благоевградският общински съветник Калоян Ханджийски спечели делото, което заведе по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди срещу ОД на МВР, след като бе оневинен за дребно хулиганство.

В исковата си молба пред Административен съд – Благоевград той претендира за обезщетение за претърпени неимуществени вреди в размер на 6100 лева, изразяващи се в уронване на честта и достойнството му в обществото, нараняване на доброто му име пред приятели и роднини, както и за 500 лв. имуществени вреди, колкото всъщност е размерът на хонорара на адвоката, който го защитавал на делото за УБДХ пред Районен съд, ведно със законната лихва върху посочените суми, считано от 18.12.2020 г. – датата на влизане в сила на съдебното решение, до окончателното заплащане на сумата. Ответната страна оспорва иска.

В хода на делото пред Административен съд е разпитан като свидетел бившият областен координатор на ДСБ в Пиринско Димитър Стойчев, който заявил, че познава Ханджийски от около 30 г. като почтен, справедлив и буден гражданин на Благоевград, боец за справедливост. Той бил около 10-12 години председател на ДСБ в Благоевград и като общински съветник показвал гражданската си позиция с морално поведение и взимал участие в протестите. След като през есента на 2020 г. било заведено дело срещу него, той коренно се променил, тъй като се почувствал унижен и се сринал политически. Ханджийски трябвало да бъде водач на листата на „Демократична България” на парламентарните избори през април 2020 г., но доброволно се е отказал.

Като свидетел е изслушана съпругата на Ханджийски, която твърди, че заради делото се почувствал злепоставен и унижен както пред семейството, така и пред приятелите му. Той бил диабетик, със захарен диабет тип Б, като от причинения стрес нивото на кръвната захар се увеличило. За няколко месеца се бил затворил в себе си, спрял да контактува с приятели, дори и с детето си. Според нея воденото срещу съпруга й дело било абсурдно, защото той, като буден гражданин и отстояващ правата си и правата на всички останали граждани в България, е изразявал гражданската си позиция. Заради друго заведено дело срещу него е осъдил държавата в Страсбург за претърпени нематериални вреди.

След преценка на доказателствата съдия Румяна Митева счита за справедливо обезщетението от 1500 лв., което ОД на МВР – Благоевград следва да изплати на Калоян Ханджийски за претърпените неимуществени вреди. Искът за имуществени вреди е оставен без разглеждане. Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

До казуса се стигна след антиправителствения протест на 1 октомври 2020 г. в Благоевград, когато Спас Митев, Калоян Ханджийски и Владислав Христов решиха да изразят гражданската си позиция, хвърляйки яйца по обществени сгради, представляващи офиси на политически партии в града (ВМРО и ГЕРБ). Поведението им бе определено от органите на МВР като непристойно, демонстрация против установения обществен ред и оскърбително отношение към властта и държавата.

На 12.10.2020 г. полицейският инспектор Ромео Харалампиев издава акт за констатиране на дребно хулиганство, който бе обжалван от тримата протестъри в съда.

Районен съд – Благоевград не счете посоченото като вандалска проява и излезе с оневиняващо решение. След като не бе обжалвано, тримата протестъри се възползваха от възможността да заведат дела по ЗОДОВ за обезщетения за причинени вреди.

На първа инстанция на строителния инженер Спас Митев и Владислав Христов бе присъдено по 1000 лв. обезщетение за неимуществени вреди. ОД на МВР обжалва съдебните решения във ВАС, което ще се случи и с това на Калоян Ханджийски.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене