Вярата на банскалии построи храма „Свети Атанасий”

Днес християните честват Атанасовден и почитат свети Атанасий Велики – египетски богослов и духовник. Нов православен храм, кръстен на този светец, е почти построен край град Банско от местни жители. Параклисът е изграден върху старите основи на църква, която е носила името на свети Атанасий Велики, но е била съборена от турците. Молитвеният дом ще посреща миряни благодарение на ктиторите – съпрузите Петър и Лиляна Глушкови, които имат двама синове, а единият се казва Атанас. Храмът ще е с размери 5 метра на 8 метра. И ще бъде един от възстановените в землището на града, където до турското робство е имало 33 църкви, но те са съборени.

Знае се обаче къде е бил всеки един от тези храмове. На местата им са поставени мраморни плочи с надписи. И днес банскалии изпълняват заръката на старите свещеници някога да се опитат да възстановят част от тези църкви. Радващото е, че все повече хора се обръщат към вярата и строят храмове. Бъдещият параклис „Свети Атанасий Велики” има и почти готов иконостас. Остава само да се направи в близките дни апостолският ред. Камбанарията вече е вдигната. Старият храм на това място е бил построен през 9-и век, намирал се е край древен римски път, който водел към местността Свети Никола. Сигурно е, че в района е имало махала, чийто жители се черкували в стария храм. Скоро това ще правят банскалии, но в нов параклис. „За летния Атанасовден молитвеният дом трябва да бъде осветен от Неврокопския митрополит Серафим. А ктиторите ще дарят храма на Неврокопска епархия”, споделя отец Георги Касапинов.

Вярата на банскалии е силна и отколешна. Тя е неотменна част от силата, ежедневието и успеха на местните хора. Църквата е символ на българщината за тукашните жители. За тяхната вяра се знае и в Атон. В Света гора Хаджи Вълчо, родом от будното пиринско градче Банско и по-малък брат на свети Паисий Хилендарски, направил през 18-и век щедри дарения и вложил сили и средства във възстановяването и изграждането на два манастира. Като ктитор и благодетел името му се споменава в манастирските поменици, негови портрети има редом с други ктитори в Хилендарския и Зографския манастири. Преди години точно Банско възстанови връзката си със Зографския манастир благодарение на усилията и желанието на покойния кмет Александър Краваров, който бе начело на общината от 2003 до 2011 година. По негова инициатива и с волята на местните хора от 2007-ма година активно се подпомагат с пари и доброволен труд ремонтните дейности. Банскалии пък не спират да вдигат нови молитвени домове в града и околността.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене