Кирил Петков от Скопие: До 60 дни ще има линия София-Скопие, довършваме и ГККП-Клепало

Щастлив съм да кажа, че от тук нататък добросъседството ще се измерва с реални стъпки и резултати. Искам да поздравя и министрите на транспорта от двете правителства. Ясно заявяваме, че линията София – Скопие ще бъде реалност. До 60 дни тя ще бъде работеща. Това заяви премиерът Кирил Петков след срещата с македонския си колега Димитър Ковачевски.
Българската страна е оптимистична, че от тук насетне ще се постигат резултати и то на ежеседмична база. Петков и Ковачевски се обръщаха един към друг на малки имена.

До 30 дни ще са ясни точните специфики на линията между София и Скопие, стана ясно още след срещата между двамата премиери.

„От тук нататък всяка седмица една от групите ще се среща с ясни цели и резултати, за да покажем на нашите народи, че добросъседството вече не е само на ниво политически изказвания, а на ниво реални резултати, бизнеси работещи заедно“, посочи Петков.

На 25 януари ще се проведе среща между правителствата на двете държави в София. Ще се сформират работни групи по конкретни проекти, свързани с търговията, транспорта, инфраструктурата и транспортните връзки.

Създаването на условия за бърз напредък в евроинтеграцията е един от най-важните приоритети на новия премиер на РСМ.

„България първа ни призна преди 30 години, в изключително сложни политически условия. 30 години по-късно, ние отваряме нов етап в нашите отношения“, каза пред медии премиерът Димитър Ковачевски.

Двамата премиери са очертали и основните приоритети пред двете държави с хоризонт периода 2022 – 2029 г.

Договорено е още да бъде завършен ГКПП “Клепало” – стратегически проект, който цели да възстанови старите пътни връзки между България и РСМ.

Около 17 ч. българско време, след срещата между българския премиер и македонския президент Стево Пендаровски, се очаква Кирил Петков да даде пресконференция специално за българските медии. На нея ще бъде дадена повече информация за разговорите, проведени на четири очи между представителите на двете делегации.

Интересна се очаква да бъде срещата на Кирил Петков с лидера на опозиционната партия в Северна Македония – ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Очаква се още около 20 ч. българският премиер да се срещне с представителите на българската общност в западната ни съседка.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене