В ЛРС-Девин закриха сезона с отстрел на 3 вълка и 6 диви свине

С отстрел на две вълчици, един вълк и 6 диви свине на гонка закриха сезона за групов лов на дива свиня и местен дребен дивеч ловците от ЛРС–Девин.

С по две диви свине в последните два ловти дни, разпоредени със заповед на министър Иванов, са се отчели ловците от дружина Девин I и колегите им от Ягодина и Селча.

Слуката да отстреля вълк споходила Стивън Солаков от ловната дружина на село Ягодина и Мустафа Таир при лов на гонка край село Гьоврен. Таир членува в дружинката на село Борино, пак в състава на ЛРС-Девин, но за края на ловния сезон гостувал на колегите си от дружинката на село Гьоврен и им взел слуката.

„Тази година за първи път имаме отстреляни 7 вълка на гонки. Ловците и друг път са докладвали за наличие на опасния хищник в ловностопанските си райони, но тази година присъствието е масово. Някога, когато правехме хайки за вълци, се събирахме и специален оперативен щаб решаваше кои райони да бъдат заградени, но почти нямахме успех. А сега как се случи, предстои да анализираме”, обяснява за особеностите на лова на вълци в района на град Девин специалистът по лов на ЛРС-Девин Владимир Пейков. Предположенията клонят към значително разрастване на популацията на вълка. „Хищникът следва дивеча, значи и дивеч има”, обясняват експерти, на които вече са предоставени за анализ проби от отстреляните вълци. Те вярват, че завишената популация ще даде възможност и за по-добра научна работа върху този вид.

„От доста години се опитвам да събера по-голяма извадка с различни измервания като тегло, размери на индивидите и различни части на тялото (морфологични измервания), стомасите на вълците се изследват за установяване на храната, която използват. Когато е възможно се определя максимално точно възрастта им, за да разберем коя възрастова група най-често бива отстрелвана. Отделно генетичните анализи позволяват да разберем дали има хибридизация с други близки видове като кучето и чакала, дали има близкородствено кръстосване, дали вълците от различните ни планини и тези от съседни страни са свързани генетично, т.е. дали успяват да правят дълги миграции и характерни особености за вида”, обясни Елена Цингарска от Сдружение за дива природа „Балкани”

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене