Шефът на ФК „Пирин“ /ГД/ Д. Коршумов в края на мандата си: Искаше ми се да извадим повече момчета от школата, спонсорите също са кът

Шефският мандат на Димитър Коршумов начело на ФК „Пирин“ (Гоце Делчев) продължи година и половина. Името му ще остане в историята на клуба като човекът, под чието ръководство отборът се завърна в Югозападната Трета лига и накара противниците си да се съобразяват с него. На практика той пое кормилото на неврокопския футбол в условията на локдауна по време на първата вълна на коронавируса в България, но въпреки сложната обстановка успя да изведе тима от заточението в селската група и стабилизира детско-юношеската школа, увеличавайки капацитета й с 1/3. Преди броени дни стана ясно, че ще трябва да сдаде поста на Андон Смилянов. Намираме все още действащия клубен шеф на градския стадион и без много уговорки приема поканата ни за разговор.

– Г-н Коршумов, Вашият наследник вече се афишира като новия шеф на клуба, но на сбирката на откриването на зимния подготвителен цикъл присъствате Вие?

– Това на практика е моята последна поява на стадиона в качеството ми на председател на Управителния съвет. Все пак аз все още продължавам да изпълнявам своите правомощия и така ще бъде до момента на фактическата рокада. Това ще стане след одобрението и обнародването на новата управа.

– Разочарован ли сте от смяната?

– Напускам с усмивка и с гордо вдигната глава. Радвам се на момчетата. Това, което бяхме обещали като ръководство, го изпълнихме. Крайната оценка могат да дадат хората отвън, феновете, гражданството, общината. Факт е обаче, че успяхме да стабилизираме отбора, сторихме го с местни момчета. За мен е радостно, че те показват много добро ниво за своята възраст, повечето са 18-20-годишни, учат се от по-опитните, с които успяха да сглобят отличен колектив. Естествено, задължително трябва да добавим приноса на треньорския екип. С оглед на финансите, с които разполагаме, мисля, че постигнахме поставените цели.

– Все пак има ли нещо, което остана неизпълнено и недоизказано?

– Искаше ми се да извадим от школата малко повече момчета. Това бе и моя лична кауза. Направихме го, но все още има какво да се желае. Важното е обаче, че поставихме клуба на добра основа. Мога да посоча пример с Борис Иванов, който бе отречен, отхвърлен от „Пирин“ (Благоевград). Изкара при нас една година, в която се доказа, след което премина в „Струмска слава“, където неговите изяви продължиха във възходящ план. Това не остана незабелязано и той занапред ще играе за ЦСКА 1948. Надявам се и други момчета да прогресират в професионалния футбол. Като нещо несвършено мога да посоча, че не успяхме да привлечем повече спонсори, както ни се искаше, за да можем да осигурим по-добро финансиране. Но такива хора са кът. Останахме клуб със скромен бюджет, но въпреки проблемите направихме много добри неща. Трудно е да се занимава човек с футбол в днешно време…

– Какво мислите за новата управа?

– Новият УС и председателят му идват с идеята да надградят постигнатото. Искам да им подскажа, че е много важно да запазят колектива, защото без добър колектив нищо не става. Да имат подкрепата на всички по веригата, както я имах аз – от домакина до УС, общината, феновете… Всички сме работили за благото на „Пирин“ и вярвам, че така ще продължи и в бъдеще. Тук е мястото да кажа, че без съдействието на общината и кмета Владимир Москов нещата няма как да се случат, с други думи, отборът съществува благодарение на тях.

– Останаха ли Ви здрави нерви покрай ангажиментите около футбола?

– Ако си спомняте, преди две години лично аз пожелах да застана на мястото, овакантено от Атанас Мълчанков. Това бе мое лично решение и не съжалявам нито за момент. Вярно е, че сме имали тревоги, но и много радости сме преживели, които компенсират всичко останало. Искам да говоря за позитивите. Работех с умни, искащи да градят хора, обичащи футбола и клуба. За мен бе и допълнителен житейски опит, даде ми възможност за много нови познанства. Видях как се структурира един футболен клуб и как се управлява. Усилията си заслужаваха.

– Готови ли сте с отчета на Вашия мандат и с организацията по провеждането на общото събрание?

– Мога да кажа, че сме почти готови. Ще свикаме събрание, което да бъде открито за всички, за да отчетем стореното, финансовото изпълнение. Просто е нужно технологично време от още 4-5 дни. След това според всички правила ще се свика и форумът, на който всеки ще може да задава всякакви въпроси.

– Дали някога бихте се върнали отново във футбола като ръководител?

– И да, и не. Всичко зависи от обстоятелствата. Все пак не мисля, че е удачно да коментирам тази тема, когато новото ръководство още не е встъпило в длъжност официално и трябва да му се даде време да реализира идеите си. Ако е нужно, съм готов да помагам при нужда и ако някой потърси помощта ми в полза на клуба, който остава завинаги в сърцето ми и е част от мен самия.

– Какво бихте пожелали на изпроводяк на новото ръководство?

– Да бъдат здрави, да имат сили да се изправят срещу предизвикателствата, които не са никак малко. Дано съумеят да намерят още нови съмишленици, които да помагат, защото финансова и организационната стабилност е ключът към успехите. Пожелавам им под тяхното ръководство „Пирин“ да продължи да се развива и в един хубав ден да се завърне в професионалния футбол.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене