Николов: Ще предложим компенсациите за газ за декември да са 25% от сметката на домакинствата

Енергийният министър Александър Николов ще направи предложение към Министерски съвет компенсациите да обхваната и декември, и януари 22 г. заради високите цени на газа. „Размерът на компенсациите за декември месец ще бъдат приблизително 26 лева на мегаватчас или ще е 25% от размера на сметката, т.е. ако е 300 лева сметката, 75 ще е помощта“, заяви Николов пред БТВ.

За януари като сума и съотношение ще е по-висока – 42 лева за мегаватчас, показват разчетите ни, като това ще е една трета от общата стойност на фактурата на конкретния абонат, добави енергийният министър.

Той обясни, че идеята е да се компенсират в максимален размер декември и януари.

На първо място искаме да освободим разполагаем доход в домакинствата много бързо, за да се прекарат следващите месеци по-леко и директно ще им бъдат компенсирани разходите към доставчиците, каза още Николов.

Предложението ще се внесе в Министерски съвет следващата седмица. Той коментира и пътната карта на „Газпром“, като заяви, че все още това е „мистичен документ“ и всички запитвания да се покаже остават без отговор.

Официални писма са изпратени от дружествата, които комуникират с „Газпром“, добави Николов.

Той заяви, че е говорено за допълнителни количества азерски газ. Срещали сме се с азерите за доставките на газ и компанията, която търгува с „Булгаргаз“. От тяхна страна се договорихме да има възможност по-големи количества към България по време на отоплителния сезон, макар че има нормативни ограничения. Очаква се отговор, като е възможно чисто юридически да откажат, но са много по-важни дългосрочните отношения, отколкото флуктуацията на цената в кратък период от време, добави енергийният министър.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене