Представиха сборника „С песните на Градски детски хор“

В приятното арт пространство на новия „Библиоклуб“ на Регионална библиотека „Димитър Талев“ – Благоевград, днес бе представен сборникът „С песните на Градски детски хор“ към Народно читалище „Никола Вапцаров 1866“ – Благоевград, който е посветен на 155-та годишнина от основаването на една от най-старите културни институции в града.
Книжката е съвместен труд на проф. Христо Кротев и доц. д-р Николина Кротева, реализиран е с моралната и финансова подкрепа на читалището в Благоевград, благодарение на което, сборникът се разпространява абсолютно безплатно. В него са включени песни за деца от различна възрасти. Те са събирани години, но вече професионално описани и достъпно представени.

„Идеята е да бъде създаден творчески продукт, който да запълни липсата от подходящ репертоар за детските хорове в България. В сборника са включени популярни песни, които се изпълняват от Градски детски хор към читалището в Благоевград. Колкото и да е странно, тези песни за деца се намират изключително трудно на хартиен носител. И си представям, какво се случва, когато един млад колега тръгва да прави хор в някое читалище, той ще се чуди откъде да тръгне, с какво да започне своята работа. Така че, в една голяма част от сборника сме представили една събирателска дейност, която е минала и през нашия професионален поглед“ – коментира проф. Христо Кротев.

Песните са предимно български, подредени са тематично, като има и три авторски произведения на проф. Христо Кротев.
„Градски детски хор към читалището в Благоевград е един културен феномен, според мен. Благодарение на проф. Христо Кротев и на доц. д-р Николина Кротева, този хор успява да се запази и да има живот, да има концерти, участия, децата да ходят с удоволствие да пеят.

Подборът, който проф. Кротев прави за този хор е изключително ценен за децата, защото това изкуство е твърде елитарно и то не е толкова близко до децата, но те го заобичват, благодарение на примера, който дава този творчески тандем. Тяхната работа е показателна за високата естетическа класа, която те целят обучавайки, образовайки и възпитавайки децата в Градски детски хор“ – с тези думи се обърна към присъстващите Силвия Домозетска, директор Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ в Община Благоевград, която също уважи събитието.
Думи на признателност и благодарност към семейство Кротеви за творческите им успехи в сферата на детското хорово изкуство изразиха и жители на Благоевград, които присъстваха на събитието в Регионалната библиотека.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене