Мария Габриел: Езиковото многообразие е пулсът на Европейския съюз

103329-Mariya_Gabriel_2014

Чуждите езици са ключ за успешна реализация, растеж и икономическо развитие

На 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците, чиято цел е да поощрява изучаването на чужди езици в Европа във всяка възраст. По този повод Мария Габриел, ръководител на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент, напомни важността да се отстоява езиковото многообразие и съгласуваните усилия на ЕС за насърчаване изучаването на чужди езици. В деня на езиковото многообразие тя заяви:

„Европа притежава истинско езиково богатство. Наред с 24-те официални езици, Европейският съюз е обогатен с още около 60 регионални и малцинствени езици. Ние трябва да се стремим да запазим това езиково съкровище, защото, както е казал Умберто Еко преди повече от двадесет години, езикът на Европа е преводът.

Езиковото многообразие на ЕС е израз на европейското мото „Единство в многообразието“. Езикът е средство за комуникация, но също и начин на мислене, на действие и поглед на света. Откриването на други езици ни помага да разберем по-добре културните различия и да ги преодоляваме, да преоткриваме хората около себе си и бъдем по-толерантни.

Езиците са и средство за повишаване на конкурентоспособността на ЕС. Те могат да допринесат за растежа и икономическото развитие, увеличавайки възможностите за заетост и мобилност и насърчавайки иновациите и креативността. ЕС винаги е водил амбициозна политика именно в тази посока, а Европейската комисия се стреми да окуражава всеки европеец да развива компетенции по най-малко два чужди езика.

В отговор на критиците на многоезичието и  последователите на lingua franca, Европейският ден на езиците е прекрасна възможност да се припомнят ползите от изучаването на чужди езици. ЕС трябва да продължи усилията си за подкрепа и насърчаване на езиковото многообразие в Европа, което е истинско наследство на ЕС.”

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене