Красимир Узунов представи книгата си „Каймакъ-Чаланъ“ в Благоевград. Д-р Камбитов: Книгата изисква уважение и респект

Книгата „Каймакъ-Чаланъ“, дело на известния историк и президент на информационна агенция и радио „Фокус“ Красимир Узунов беше представена в зала „22 септември“ в Благоевград. Авторът на историческото четиво пристигна в Благоевград по специална покана на кмета д-р Атанас Камбитов и народният представител Даниела Савеклиева. Книгата беше презентирана пред препълнена зала от , военннослужещи, ветерани, директори на обществени институции, историци и ученици. Сред официалните гости на събитието бяха адмирал Пламен Манушев, народен представител от 43-то НС и бивш командващ на Военноморските сили, генерал-лейтенант Константин Попов, зам.-началник на отбраната; председателят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков, кметовете на Симитли и Петрич – Апостол Апостолов и Димитър Бръчков, както и областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

Kniga_BL-3Преди да бъде представена книгата „Каймакъ-Чаланъ“ , гостите в залата бяха поздравени с изпълнения на емблемата на Благоевград – Ансамбъл Пирин. Присъстващите бяха приветствани от кмета на Благоевград и домакин на събитието д-р Атанас Камбитов, който отправи и специални благодарности към автора на книгата. „“Сигурен съм, че ако има повече хора като Красимир Узунов, ние като общество, ще бъдем по-различни, ще бъдем по-добри. Книгата, която представяме тази вечер изисква уважение и респект, както към труда на автора, така и към всички, за които пише вътре в нея, тези, които са дали живота си за нас, за да бъдем такива, каквито сме – свободни“, каза в част от словото си кметът на д-р Атанас Камбитов.

Kniga_BL-5По време на срещата част от официалните гости, представиха пред обществеността своите впечатления от четиво. „Българската армия воюва срещу целия свят: Англия, Франция, Русия, Франция, Сърбия, а Румъния се включва през 1916 г. Имало е полкове от Непал, Нова Каледония, Сенегал и др. Ние сме били оставени сами срещу всички именно в периода септември –октомври 1916 г. на Каймак-Чалан. “, каза адм. Манушев. Генерал-лейтенант Константин Попов, зам.-началник на отбраната, „Каймакъ-Чаланъ“ сподели, че книгата е за една забравена история. Народният представител от ПП ГЕРБ Даниела Савеклиева коментира, че с книгата си „Каймакъ – Чаланъ“ Красимир Узунов е дал поредния урок по патриотизъм и родолюбие. Авторът Красимир Узунов, президент на Агенция и Радио „Фокус“ каза, че може би най-високите български планини са в Македония и са свързани с историята на България. Той допълни, че Каймак-Чалан е място, пълно с окопи.

Kniga_BL-2В изданието са описани драматични моменти от участието на България в Първата световна война. Авторът определя Първата световна война като „най-голямата война“ за България, не само като ресурс, който е ангажиран в нея, но и като военно усилие за народа ни. От 5,5 милиона българи е мобилизирана 885-хилядна армия, а заедно със запасните и маршовите формирования, плюс санитарите, това е 1 милион и 27 хиляди души, т.е. всеки пети жител на страната ни участва в Българската армия. Книгата е посветена на битката при Каймакчалан. Това е едно от сраженията на Солунския фронт през Първата световна войнжа. Участниците в нея са Кралство Сърбия и Царство България. Сражението ще остане в историята с огромните жертви, които дава сръбската армия и с необичайната височина, на която е водена битката.
След написването на книгата, авторът Красимир Узунов, започва да издирва наследниците на героите от боевете на Каймакчалан през септември и октомври 1916 година.

Kniga_BL-4

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене