Министър Василев: Започваме да вадим безобразията в системата на спорта

Министърът на спорта – Радостин Василев, свика извънредна пресконференция, на която разясни за свършеното от неговия екип през първия месец начело на родния спорт.

„Днес, в ускорена процедура, представихме програмата за развитие на спорта и високи постижения пред 80 и повече федерации в два етапа. В рамките на пет часа коментирахме финансирането, сроковете на кандидатстване. Голям брой от федерациите поставиха своите въпроси за времето за кандидатсване, времето за одобрение. Това е много важен въпрос за тях. Получихме съвети, препоръки, бележки и те ще се вземат предвид. Ще изготвим и новата програма, с която ще се занимаваме за спорта за високи постижения, които ще се обсъждат в широк кръг от НСА, спортните федерации, клубовете, обществеността и всички спортисти.

Искаме да направим нова програма, да разделим спортовете на групи поради спецификата, защото се оказа днес, че изключенията от правилата са водещи и невинаги всички детайли удовлетворяват конкретни федерации. Екипът ми в кратък срок направи програма да няма сътресения в спортовете, разгърна ветрилото към спортове, които не са получавали финансиране. Тези негативни факти, които са ни дадени като забележки, ще ги имаме предвид и ще бъдат съобразени.“

„Длъжен съм да направя това включване, защото федерациите казаха, че от шест години не са се срещали с Министъра на спорта. На всеки 3-4 месеца вече ще се събираме. Аз не мога да знам как да помогна, ако те не работят заедно с нас. Имаше страхотно поведение от тях, това са хора, които имат опит. Убеден съм, че няма да имат проблем с формулярите за кандидатстване. Ангажирал съм целия потенциал на министерството да помогнат на федерации, които никога не са кандидатствали досега и да получат финансиране.

Обърнах се към всички с откровеност, във всички разговори с хората подходих така. От днес започва подаването и ние няма да пропуснем този процес. Назначавам експертна група, която ще се занимава с това и до края на тази година ще сме готови. При необходимост ще ангажирам и работата на външни консултанти, защото ако 80 федерации кандидатстват за 10 дни, то ще има голям натиск върху администрацията“, заяви Василев.

„От един месец съм Министър на спорта и съм запознат с всичко с проблемите в българския спорт. Оказа се, че нещата са по-тежки и сложни, отколкото аз съм си представял. Има практики в различни звена, които са на ръба на законността и са тенденциозни. За тях ще взема мерки по законовия ред. НСБ, Академика, Сердика Спортни имоти – спортните дружества, на които аз съм принципал. Другата седмица ще взема решения по работата на тези дружества и управлението им. БСТ – понеделник освобождавам всички членове на борда на директорите.

По първи мои анализи – изключително тежки проблеми в БСТ. Последните 4 години сериозни загуби в това звено. Тепърва ще правим разчети, но с изпълнителния директор сме взели решение, че в дух на консенсус ще преминем към ново ръководство на тотализатора. Преструктурирам изцяло структурата на МС. Голяма част от хората, които работят в това министерство, ще бъдат освободени, други ще бъдат дадени на компетентните органи. Имам пълен картбланш. Станал съм министър, за да въведа ред в тази система. Ще ви запознавам с всяко едно действие, което правим оттук насетне. Всички ще са информирани какво се случва в това министерство и какво се е случвало дълги години в една обществена тайна. В спорта са се вършили безобразия, но сега няма да е така.

Контролът ще е много засилен. По няколко независими доклада има огромни проблеми в много федерации по начина за отчитане на средства. Повече пари по телефона с договорки, с президенти на федерации – няма да се правят. Не съм правил срещи до днес, но от днес вратите ми са отворени за всички. Не деля федерациите никак, но духът е следният – аз се боря за това МС да не бъде изолирано и маргинализирано, а те от своя страна осъществяват и поддържат необходимото ниво на прозрачност. Ако някои си мисли, че ще е последните 12 години – объркали са се. Един човек днес така се обърка. Очаквайте пресконференция близките дни за дружествата, а днес направих спешен доклад, който бе приет от всички федерации“.

„Когато приключат, ще публикувам окончателния списък. На нито една федерация няма да се пречи, а сега ще получат най-голямото финансиране за всички времена. Някой може да си мисли, че нещата ще бъдат така, както в последните 12 години. Днес мисля, че един човек си помисли така. Сега ще разбере, че се е объркал“, допълни Василев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене