Локдаун при запълване на 80% на интензивните легла, разделят страната на 6 клъстера

Учениците от начален етап ще учат онлайн само в краен случай

При 80% запълнени интензивни легла в болниците отворени ще бъдат само обекти за хранителни стоки, дрогерии, аптеки, оптики, зоомагазини, банки, доставчици на пощенски и куриерски услуги, застрахователи, доставчици на платежни услуги, офиси на телекомуникационни оператори и други. Това предвижда новият национален план за справяне с пандемията.

При нужда локдаунът обаче няма да бъде въведен едновременно в цялата страна, а отделно във всеки един от шестте клъстера, на които е разделена.

„В модела за управление фактор ще бъде заетостта на интензивните легла. Така хората лесно могат да предвиждат какво ще се случа на бизнесите им, дали децата им ще ходят на училище“, каза премиерът Кирил Петков, който се включи с видеоконферентна връзка, тъй като все още е под карантина. Той допълни, че в момента нищо няма да се затваря, но се очаква след няколко дни да дойде новата вълна.

Шестте клъстера на картата са така групирани, че областите, които по принцип имат по-малък брой интензивни легла, да бъдат включени към такива с по-голям капацитет. Така ще се следи общият процент заети легла в областите, включени в дадения клъстер. Новата карта ще се представя всеки ден и ще предлага и прогноза какво се очаква следващите 5 дни. Спрямо заетостта на интензивните леглата мерките са разделени на 4 етапа.

Когато 50% от всички интензивни легла в даден клъстер от области се запълнят, мерките ще са меки – „зеленият“ сертификат ще продължи да действа, ще се спазва дистанция, ще се носят маски на определените от МЗ места.

Прогнозите са през следващите 5 дни пет от шести клъстера за бъдат в първия етап. Това са Югозападен (37,7), Северозападен (45,7%), Южен Централен (49,1%), Югоизточен (47,8%) и Североизточен (51,1). В този случай ще се засили контролът за носенето на маски, осигуряването на физическа дистанция, дезинфекцията, изискването за „зелен сертификат“ за учителите и тестването на учениците без „зелен сертификат“ веднъж седмично. Запазват се заниманията по интереси и груповите дейности, но без да се смесват ученици от различни паралелки. Спират се организирани дейности с ученици като посещения на музеи, изложби, природни обекти и други мероприятия с културна, опознавателна и възпитателна цел, планирани екскурзии, зелени училища, туристически пътувания и др. Олимпиадите и състезанията ще са присъствени при осигурена дистанция, наличие на „зелен сертификат“ или тестване на място на участниците. Индивидуалните часове, консултации, изпитвания за текуща оценка, изпити и др. може да бъдат присъствени в училището или ЦСОП и без изследване за COVID-19 на учениците, ако се провеждат извън времето на редовните занятия.

Във втория етап ще се преминава при запълване на капацитета на интензивните легла на 60%. Тогава все още всички бизнеси и училища ще работят. Образователният министър акад. Николай Денков уточни, че ще спрат заниманията по интереси, с изключение на занималните, но без се смесват ученици от различни паралелки. Групови дейности за обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие ще се провеждат присъствено след изследване за COVID-19 един път седмично. Няма да се тестват тези със „зелен сертификат“, както и вече изследваните за редовните присъствени занятия в училище.

При третия етап нивото на заетост на интензивните легла вече е критично и на 70%. Тогава започват и първите по-меки мерки. Учениците от 1-4 клас ще продължат да ходят присъствено, но тези от 5-и до 12-и клас ще бъдат в режим на ротация. Той ще бъде само за седмица, защото при по-дълги периоди се губи мотивацията им, обясни акад. Денков. По възможност без ротация и с тестване или „зелен сертификат“ ще се учи също в специалните училища за деца със сензорни увреждания и в ЦСОП.

Последния етап в при запълване на интензивните легла в даден клъстер на 80% и „зеленият“ сертификат ще спре да се прилага. Тогава ще започне и симетричното затваряне на бизнесите с изключение на тези, които обслужват хората, посочи премиерът. Той допълни, че те ще бъдат подкрепени с общо 10 мерки. Една от тях е изцяло нова – „Мярка 4“, тя ще бъде само за напълно затворените микро, малки и средни предприятия. Докато са затворени, те ще могат да получат финансова помощ в размер до 100 000 лв., която ще се равнява на 20% от продажбите им за 2020-а.

В образователната система училищата и ЦСОП ще минат към онлайн обучение при влизане в 4-и етап. По възможност ще се запазят присъствените занятия с тестване за децата от началните класове. Ако се наложи, те също ще учат от вкъщи, но за не повече от една седмица.

Здравният министър. проф. Асена Сербезова обясни, че това се прави, защото за начален етап е важно да учат присъствено, а освен това при предходни вълни заболеваемостта при тази възрастова група е била плато. Според данните към 13-и януари след 5 дни се очаква Северен Централен район да попадне в 4-и етап, тъй като интензивните легла ще бъдат заети на 75,8%.

Във връзка с решенията на част от областните щабове за преминаване към ротация просветният министър допълни, че всички решения, които до днес се вземат на база стария подход, трябва да се преразгледат, когато официално планът влезе в действие. Ще се следи локално заетостта на интензивните легла. Ако се стигне до 20% болни деца обаче в едно училище, то се затваря.

Последните данни, с които МЗ разполага за разкритите легла е 7835 за неусложнени случаи и 916 са интензивни. Заетите са съответно 4460 за по-леки и 584 за по-тежки случаи.. Максималният брой легла, които могат да са разкрити от интензивните са – 1268, а при детските – 62.

Освен заетостта на интензивните легла, новият модел ще следи и заболеваемостта на медицинския персонал.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене