Жителите на 15 села в община Благоевград с право на вот за кмет тази есен

С 8 повече са населените места в община Благоевград, в които жителите ще могат да гласуват за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства тази есен. След последните промени законодателството, в селата, с население над 100 души ще се произвежда пряк избор за местна власт.
За първи път за кмет на кметство ще гласуват в селата: Бистрица /205 души/; Българчево /275 души/ Дъбрава /275 души/ ; Еленово /407 души/; Зелен дол /214 души/; Лешко /947 души/; Марулево /135 души/ и Селище /267 души/. На местните избори преди четири години пряко кмет избираха жителите на населени места с над 350 души, а в тези с по-малко население бяха назначавани кметски наместници.
През 2011 г. право на вот за избор на кмет на кметство община Благоевград имаха жителите на 7 села. Това са Бело Поле, Рилци, Покровник, Церово, Падеш, Изгрев, Логодаж. Право да избират общински съветници и кметове имат български граждани, които са навършили 18 години; които не са поставени под запрещение; не изтърпяват наказание лишаване от свобода; отговарят на изискването да са живели най-малко през последните шест месеца в съответното населено място.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене