Прочут лекар от СЗО обяви иде ли задължителна К-19 ваксинация в България

Д-р Скендер Сила, който е ръководител на офиса на Световната здравна организация у нас, обяви защо имаме толкова висока смъртност

„Призовавам всички българи да се ваксинират. Коронавирусът продължава да циркулира. Да, бустерните дози са ефективни в по-малка степен срещу Омикорн, но предпазват от хоспитализация“, това заяви д-р Скендер Сила – ръководител на офиса на Световната здравна организация (СЗО) в България.

„След месеци може би ще имаме ново поколение ваксини. Експертите от СЗО препоръчват да се работи по ново поколение ваксини в три направления – моновалентна срещу Омикрон, поливалентна, съставена от няколко елемента и дългосрочно да се работи върху т.нар. панкоронавирусна ваксина, която ще обхваща различни щамове от различни групи коронавируси“, сподели още специалистът.

Попитан дали ваксините са „пробити“ той заяви: „Статистиката е ясна – страните с добър ваксинационен режим се справят по-добре с пандемията. Целта на ваксината е да спаси човешки живот“.

България е на второ място по смъртни случаи, за съжаление толкова много животи са загубени поради липсата на доверие и комуникация.

Това, което се случва в България в момента, е истинска трагедия. Във втората година на пандемията, през 2021 г. са загубени повече от 23 000 човешки живота, това е тройно повече от първата година на пандемията. Не трябваше да позволите това да се случи, защото вече имаше висококачествени ваксини, които бяха доставени в България, смята д-р Сила. Затова призовавам всички българи да се ваксинират, да използват тази възможност, допълни той“, каза д-р Сила в сутрешния блок на БНТ.

По думите му що се отнася за хоспитализацията, то трябва да се знае, че бустерната доза предпазва повече от 80%, а за симптоматиката – около 70%.

„Ако имате много антитела, то значи, че имате „памет в клетките“, които осигуряват протекция срещу вируса“, уточни д-р Сила.

Доста е невъзможно този вирус да се изкорени. Все пак тази пандемия някога ще завърши, защото и преди в човешката история е имало такива трагични събития.

Трябва да знаем, че ако не бяха ваксините, то щяхме да сме загубили с 10 пъти повече човешки животи.

Имам апел към всички българи – ваксинирайте се! Така ще спасите живот. Не само своя, а и този на близките си“, каза експертът от СЗО.

Попитан вървели се към задължителна ваксинация в България той заяви: „Обсъждаме всякакви видове подходи. От СЗО искаме ваксинирането да е доброволен акт, но все пак това решение зависи от всяка от страните членки.

12% от българското население категорично отказват иса против това. Останалите или са „За“ или се колебаят – такива данни имаме ние“, заяви още д-р Скендер Сила.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене