Експерти: Тунелът е най-доброто съоръжение, което може да преведе аутобана през Кресненското дефиле

Ще има ли тунел през Кресненското дефиле и откъде ще минава трасето на амтомагистрала „Струма“? Дали ще бъде направен обход през Кресненското дефиле, или ще бъде реализиран тунел през дефилето – тези въпроси ще се обсъждат тепърва между двете министерства – на околната среда и на регионалното развитие и благоусторйството.

„Единственото и допустимо решение е магистралата да е извън Креснеското дефиле“, коментира темата Даниел Попов, геолог, част от сдружението “За Земята” и от коалиция “Да спасим Кресненския пролом”.

„Тунелът е най-добрият и екологичен вариант. Това е и европейската позиция. Тунелът вероятно ще е по-скъпият вариант, но първоначалният варант за дълъг 15 км.тунел, под Малешевска планина, който не излиза от Креснеско дефиле, освен с венитлационни отвори, е вариантът, който трябва да изследваме и сега. Защото той няма връзка с дефилето, строежът ще си върви, а дефилето ще се ползва, а самата планина е по-солидна в ядрото си, отколкото в краищата му“, каза още Попов.

По думите му междунорадна експертиза също може да даде мнение за тунела.

„Тунелът в подобни случаи е най-правилното решение“, посочи пред БНР архитект инж. Валентин Трашлиев, председател на Асоциация за геотехническо и тунелно строителство.

Инж. Трашлиев допълни, че сега опитът за рехабилитацията на това съоръжение е много правилен. Тунелът, какъвто и да е, може да бъде изпълнен, като всичко е въпрос на организация, надзор и добро стротелство. Като цената не е от най-голямото значеине, но пък тунелът най-малко ще наруши екологичното равновесие, допълни още в „Хоризонт до обед“ експертът.

„Тунелът е най-доброто съоръжение, което може да преведе аутабана през Кресненското дефиле“, допълни инж. Трашлиев.

По думите му строежът може да отнеме 60- 70 месеца.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене