ЛРС-Гоце Делчев и Доспат се включват в преброяване на водолюбивите птици

От 13 до 16 януари 2022 г. Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) организират преброяване на зимуващите водолюбиви птици у нас. Над 100 доброволци и членове на БДЗП и партньори обединяват усилията си в повече от 40 екипа. Те ще посетят всички големи водоеми в страната.
Участниците ще отчетат броя, вида и разпространението на птиците.

Трите най-сериозни като численост групи водолюбиви птици са тази на световнозастрашения вид кафявоглава потапница, на зеленоглавата патица и на обикновената лиска. По данни от преброяването за 2021 г. популацията на кафявоглавата потапница е 40 274 индивида, следва зеленоглавата патица с 31 747 индивида и 24 772 индивида от вида обикновена лиска.

Резултатите от тазгодишното Среднозимно преброяване ще ни дадат отговор на въпроса повече или по-малко са птиците у нас през тази зима и какви са основните заплахи за тях.

Среднозимното преброяване на водолюбивите птици е международна инициатива, стартирала през 1967 година, а в България се организира от 1977 г. На място в преброяването от няколко десетилетия се включват ловно-рибарските сдружения, членове на НЛРС-СЛРБ.

Тази година в Среднозимното преброяване участие ще вземат ловци от сдруженията в Гоце Делчев, Доспат, Бургас, Айтос, Балчик, Свищов, Септември, Пазарджик, Батак, Брезово, Асеновград, Силистра, Ямбол, Нова Загора, Харманли, Кърджали и служителите на ДУ „Студен кладенец”.

Припомняме, че през 2021 г. НЛРС-СЛРБ бе приет за пълноправен член на Международния съюз за защита на природата (IUCN), която списва червения списък на застрашените видове. Така Съюзът получи и международно признат статут на природозащитна организация, каквато по същество винаги е бил още от своето основаване през 1898 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене