Огромен астероид ще премине следващата седмица край Земята

Земята се изправя пред десетки приближавания на астероиди всяка година.

Следващият вторник край планетата ни ще премине астероид с широчина 1,06 км, като НАСА го категоризира като „потенциално опасен астероид“ поради неговия размер и траектория, предава БГНЕС.
Открит за първи път от австралийския астроном Робърт Макнаут през 1994 г., космическият камък е наречен „Астероид 7498 (1994 PC1)“ и ще премине на около 1,9 млн. км от планетата. Това може да изглежда много, но в огромната пустота на Космоса всъщност е доста близо. Например Марс, планетата, която космическите агенции, милиардерите и астрономите по света се стремят да изучат и изследват, се намира средно на около 342 млн. км от нашата планета.

Любителите на астрономията ще могат да наблюдават „Астероид 7498“ при преминаването му с помощта на малки търговски телескопи. EarthSky.org предоставя повече подробности за очакваната траектория на космическата скала, като според изданието тя би трябвало да се вижда на фона на звездите, докато преминава покрай нашата планета, поради огромния си размер и близост. Очаква се това да бъде най-близкото доближаване на астероид до нашата планета за повече от 200 години.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене