Фармацевт: Има недостиг на лекарства в аптеките, съмненията са за недопустим реекспорт

В аптечната мрежа има недостиг на лекарства, някои от които се изписват при лечение на Ковид-19. За това алармира председателят на Сдружението на фармацевтите в Пиринско Константин Качулев.

„Освен дефицит на медикамента пулмикорт, който е за лечение на белодробни заболявания, вече се забелязва недостиг на нискомолекулен хепарин, както и на някои антибиотици. Липсва и лекарството зентел, което е за глисти. Фраксипаринът, който се изписва за разреждане на кръвта след операции, почти не се намира или е в много малки количества. Проблемът е сериозен, тъй като доставките са ограничени. Има съмнения за реекспорт, което е недопустимо“, заяви магистър-фармацевтът Качулев и уточни, че информацията му се базира на достоверни източници.

В болниците също се усеща недостиг на фраксипарин, който се изписва и при лечението на коронавирус. „Има известен недостиг на фраксипарин, но се надявам в понеделник да получим нови количества“, каза завеждащият на вътрешно отделение в МБАЛ – Благоевград д-р Румен Кондев.

Ситуацията в лечебните заведения в Пиринско е под контрол. Приемът на болни в ковидните отделения не е спрял, но натискът засега не е толкова голям като при предишните вълни. Различното е, че в момента има наслагване на „Делта” варианта на Ковид-19, на новата мутация „Омикрон”, който според лекарите циркулира, макар все още да няма официална информация, че е засечен в Благоевградска област, който отново е в тъмночервената зона.

За последното денонощие новите случаи на заразени са 227, което е висок брой за почивен ден, тъй като данните са от събота. Индикация за увеличаване на болните бяха и опашките с клиенти вчера пред три от централните аптеки в Благоевград. На този фон интересът към имунизацията остава същият. Най-засилен е към подсилващите бустерни дози ваксини, които към вчерашна дата достигнаха 12 626 броя. Така общият брой на поставените ваксини в Пиринско е 134 953, от които 68 818 лица са със завършен ваксинационен курс, показва актуалната справка в Единния информационен портал за Ковид-19.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене