Започва предизборната кампания за президентския вот

Официално започва предизборната кампания на кандидатите за президент и вицепрезидент, както и информационно-разяснителната кампания за референдума на 6 ноември. Основното правило, което е задължително за участниците, е да няма смесване на двете кампании.
Окончателната бройка на кандидатските листи за изборите за президент на 6 ноември е 21. Седем са издигнати от политически партии, 4 от коалиции и 10 от инициативни комитети.
В бюлетината ще липсват имана срещу №1 и №9, защото тези номера вчера получиха Светослав Витков и Владимир Кузов, на които после ЦИК отказа регистрация за вота на 6 ноември заради недостатъчен брой подписи. Имената на кандидатите в бюлетината ще започват от №2.
„Всеки един от кандидатите има право до еднакъв достъп до информация, да провежда събрания за предизборна агитация, като се спазват, разбира се, разпоредбите на закона.“
Това заяви пред БНР говорителят на ЦИК Александър Андреев и допълни: „Не може да се използват в агитационни материали българското знаме и българският герб, знамената на чужди държави, както и не може да се извършва агитация от лица, които са ангажирани в религиозен обред, като самото извършване на религиозния обред не е агитация.“
Андреев обясни и какво е важно да знаят сънародниците ни в чужбина, които искат да участват в изборите и референдума. До 11 октомври те трябва да подадат заявленията си за гласуване.
„Българските граждани, които желаят да упражнят своето право на глас в чужбина, могат да подадат заявление за разкриване на секция в мястото, където те се намират или пък, за да бъдат включени в списъците за гласуване извън страната, като подадат това заявление или чрез страницата на ЦИК, където има рубрика „Гласуване в чужбина“, там има електронния формат на заявлението, което могат да попълнят, или пък да го попълнят чрез дипломатическото и консулското представителство, за да може да бъдат включени и в списъка за гласуване извън страната“, разясни още Андреев.
Заявленията служат, както за разкриване на секции, ако са повече от 60 за определено място, така и за включване на избирателите в списъка за гласуване.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене