Брокери: Интересът към ваканционните имоти ще расте. За 2021 г. в Разлог има ръст от 82 на сто в имотните сделки

През третата година от пандемията има голяма вероятност да се повтори картината от 2021 г. на пазара на недвижими имоти в България. Това прогнозира в интервю за БТА Добромир Ганев, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“. Очакванията на бранша са цените на жилищата да запазят темпа на растеж от миналата година и той да бъде до 10 на сто, а броят на сделките ще следва миналогодишните стойности, като очакванията са за ръст от около 10-15 процента през първите шест месеца на 2022 г.

Председателят на НСНИ прогнозира да продължи тенденцията на ръст на ипотечните кредити. Позитивните нагласи на бранша са свързани и с присъединяването на България към еврозоната, което е натоварено с очаквания за подобряване на икономиката на България и на доходите на населението.

Поскъпването на строителните материали средно с около 30 на сто няма как да не се отрази в цените на новото строителство и в този смисъл има очаквания за някои райони в страната, за отделни жилищни проекти, ръстовете в цените да достигнат и 20 на сто.

За деветте месеца на миналата година последните данни на Агенция по вписванията, показват, че сделките с имоти са 172 000 или с 31 на сто повече спрямо 2020 г., казва Добромир Ганев. В повечето случаи купувачите са семейства и това означава, че около 350 000 са българите, които са си купили имот през посочения период.

Миналата година всяка втора жилищна сделка в София е била чрез ипотечно кредитиране, в Пловдив процентът е бил 25, във Варна – 30 на сто. Сериозният ръст на доходите, наблюдаван през миналата година, се очаква да бъде също сред факторите, които ще движат пазара на недвижими имоти и през 2022 г.

Очаква се тази година да се запази тенденцията за търсене на ново строителство. Според председателя на НСНИ интересът към незавършено строителство също ще се запази на достатъчно високи нива.

Браншът очаква да продължи положителната тенденция от миналата година и на пазара на ваканционни имоти, като основните купувачи отново ще са българите, коментира Добромир Ганев.

Ръстове на обема от сделки с ваканционни имоти миналата година бяха отчетени както в планинските курорти, така и в морските. В Разлог увеличението на сделките с ваканционни имоти беше 87 на сто, в Несебър – 96 на сто, Царево – 89 на сто, Каварна – 43 на сто, Поморие – 42 на сто, Балчик – 34 на сто, Бяла – 14 на сто. Тези ръстове в обемите на сделки, които говорят за интереса към ваканционните имоти, няма как да не дадат отражение върху цените, каза Добромир Ганев, но допълни, че този сегмент на пазара се отличава с твърде различни по разположение и качество имоти и затова при някои от тях през 2022 г. може да има поскъпване, а при други, към които няма голям интерес, дори и поевтиняване.

Председателят на НСНИ отбеляза, че част от купувачите са българи, които живеят в чужбина, а други са такива, които се прибират в родината си.

Източник: БТА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене