Поредна Къща за гости в Лещен няма да връща евросубсидии

Поредна къща за гости, построена с европейски средства по Програмата за развитие на селските райони няма да връща субсидиите, въпреки че не е изпълнила заложения бизнес план.

Административният съд в Благоевград отмени акт за публично държавно вземане за 367 653 лв., издаден на едноличната фирма на Ива Шелдон от ДФ „Земеделие“.
Тя е получила безвъзмездната финансова помощ през 2014 г. да изгради къща за гости в атрактивното курортно село Лещен, с капацитет за настаняване на 14 туристи. В бизнес плана били заложени по 248 хил. лв. приходи на година от нощувки, велотуризъм и други туристически услуги.

Проверка обаче показала, че за 2016, 2017 и 2018 г. вместо общо 744 хил. лв. приходите са едва 36 хил. лв, което е 4,83% от заложените приходи, а вместо обещаните 4 работни места, е назначен само 1 служител. Заради това ДФ „Земеделие“ са поискал възстановяване на цялата финансова помощ. И в този случай, както десетки други досега, обаче съдът установява, че актът е издаден само дни след като е изтекъл периодът на мониторинг. Трябвало е да бъде по реда на един закон, а е издаден по реда на друг закон.

Заради допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила, в противоречие и при неправилно приложение на закона, актът е отменен като незаконосъобразен. Решението е на първа инстанция и може да се обжалва пред ВАС. Със същите мотиви Административният съд досега е отменил десетина такива акта за възстановяване на безвъзмездните финансови помощи за къщи за гости.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене