Спряха пратка от 1,3 тона сладък пипер от Турция заради пестицид

камион

Инспектори към Областна дирекция по безопасност на храните, град Хасково не допуснаха внос на 1340 килограма сладък пипер от Турция, съобщиха от БАБХ.
Сладкият пипер е хванат на ГИП Капитан Андреево заради наличие на неразрешен за употреба пестицид difenthiuron (дифентиурон). Пратката е била предназначена за внос на територията на България, като крайното местоназначение на стоката е град София.
Употребата на този пестицид за защита на растенията и растителните продукти от въздействието на вредителите е забранено от Общността, поради което цялата пратка (1340 кг) ще бъде унищожена в екарисаж под контрола на представител на Компетентния орган. Към настоящият момент в ЕС има установени само 29 случая на пратки отхвърлени на граница, поради установено наличие на diafenthiuron в храна. Продуктите, в които е бил установен са чай с произход Китай и Хонг Конг, броколи от Китай, бамя с произход Индия, листа от къри с произход Индия и за пръв път се установява наличието му в пратка с произход Р. Турция, предназначена за внос в Общността.
След установеното несъответствие БАБХ е нотифицирала/уведомила Европейската комисия за горецитирания случай, чрез Системата за бързо предупреждаване за храни и фуражи RASFF.

Е79

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене