Обсъждат отпадане на екостикерите за автомобилите

Едва пет месеца след въвеждането на екостикерите за колите – вече се обсъжда те да отпаднат. Според депутати от четворната коалиция и омбудсмана Диана Ковачева влиянието им върху чистотата на въздуха е спорно.

От „Демократична България” са изпратили запитване до транспортния министър за ефекта от въвеждането им. Ако от юли до сега няма подобрение в качеството на въздуха, настояват да отпаднат.
Поискал съм тези екостикери да отпаднат, защото са дадени над 2 милиарда лева в България за електронно правителство и при това положение е абсолютно несериозно да се слага еко стикер. Представете си голяма автомобилна компания, тя определя своите еко категории и на този фон българската администрация ги променя и изменя. Това звучи също неадекватно”, коментира Мартин Димитров от „Демократична България”.

Омбусдманът Диана Ковачева е на същото мнение. В становище до транспортния министър тя заявява, че стикерите не водят до по-добро качество на въздуха.
Транспортният министър Николай Събев трябва да отговори дали екостикерите са ефективни в първия парламентарен контрол за тази година – 7 януари.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене