ОбС-Сатовча до министъра: Без ремонт на депото в Доспат има риск от екокатастрофа

Общинският съвет в Сатовча прие декларация до министъра на околната среда и водите. В нея местните парламентаристи алармират, че са крайно обезпокоени от състоянието и изчерпания капацитет на Регионалното депо за твърди битови отпадъци край село Барутин в община Доспат, което се ползва и от общините Сатовча, Девин, Борино и Сърница.

Те са се запознали задълбочено с проблема и усилията, които Община Доспат е положила в последните три години, за да се ремонтира депото. Съветниците са разтревожени, че с прекалено дългото отлагане на финансирането на проекта за реконструкция и модернизация на регионалното депо за неопасни отпадъци се създава риск от екологична катастрофа и опасност за общественото здраве на цялата територия на РСУО-Доспат.

Предупреждават, че този риск прекалено дълго време е пренебрегван и омаловажаван от страна на компетентните институции и по тази причина напрежението сред местното население и Общинската администрация се нагнетява и почти излиза извън контрол.
„Г-н министър, призоваваме Ви да вземете спешни мерки за решаването на този толкова важен за населението екологичен проблем – финансиране на горния проект”, с този апел завършва декларацията на ОбС-Сатовча.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене