Вдигат заплати и пенсии, по-скъпи вода, цигари и газ

Повишават се през тази година сумите, които получават част от родителите, както и обезщетенията при безработица, които са съпроводени с нови правили при осигуряването и вдигането на някои от минималните прагове.

Освен индексация на пенсиите има и промяна при възрастта за пенсиониране.

През годината в бюджета са предвидени и средства за повишение на заплатите в държавния сектор, като над средното ще бъде за учителите.

Увеличение на доходи средно с 10%

През годината е предвидено увеличение на заплатите в държавния сектор средно с 10%. Учителските се вдигат с 15%, като за това са предвидени 330 млн. лева в бюджета.

100 млн. лева допълнително се дават за увеличение на заплатите на военнослужещите. Възнагражденията им се вдигат средно с 10%. 55 млн. лева са предвидени за увеличение на заплатите на пожарникарите и полицаите.

От 1 юли се вдигат и пенсиите – средно с 3,8%. Минималната например става 207,60 лв. Разходите за пенсии в бюджета са 8,351 млрд. лв.

Но се вдига и възрастта – през тази година жените се пенсионират на 61 г. и 2 месеца при 35 г. и 6 месеца осигурителен стаж, а мъжете на 64 г. и 1 месец и стаж 38 г. и 6 месеца.

5 дълги почивки през годината

5 ще са дългите уикенди през 2018 г. Първата тридневна почивка е за 3 март. Празникът се пада в събота, ще се почива и в понеделник – 5 март. Следващият дълъг уикенд е за Великден – 6-9 април. Следват тридневни почивки за 6 май и 22 септември. Коледните празници са от 22 декември до 26 декември.

За първи път има 3-месечни винетки

За първи път от тази година се пускат тримесечни винетки, които струват 54 лева. За останалите цените са същите. Има промяна за валидността на годишните винетки – те важат за 12 месеца от датата на купуването им, а не до края на календарната година. Подобрена е и защитата на стикерите.

Промени в Закона за движение по пътищата пък задължават шофьор, употребил наркотици или с над 0,5 промила алкохол, да си плаща сам за теста. Ако е положителен и водачът откаже да плати, ще му се отнема книжката.

Данъците същите, но има промени при декларирането

През тази година всеки, който се осигурява сам, ще декларира доходи само по електронен път. Отстъпка от 5%, но не повече от 500 лв. от данъка при онлайн деклариране се полага, ако документът е подаден до 31 януари. Всички данъчни бонуси се ползват само ако лицето няма просрочени дългове, за които е започнало принудително събиране.

За хората, чиито доходи се превеждат по сметка и използват при 80% от плащанията банкова карта, се дава 1% отстъпка от данъка, но не повече от 1000 лв. А хората, които си купят електрически автомобили, няма да плащат данъка за тях.

Парични награди от нехазартни игри, с изключение на такива от олимпиади и конкурси, ще се облагат с данък.

Хората с доходи от чужбина прилагат документ, доказващ платени данъци навън, а не задължително удостоверение. Срокът за подаване на справка-декларация за изплатени доходи става последния ден на февруари.

Нов акциз за тютюна, облагат и наргилето

По-високи цени ще имат цигарите. От 1 януари се промени акцизът, което ще доведе до поскъпване на по-ниския клас и вероятно да известно поевтиняване на по-скъпите. Промяната в цените започна още в края на миналата година, когато редица производители – български и чужди, вдигнаха цените с 20 ст. на кутия. С акциз вече се облага и тютюнът за наргиле, като ставката е 150 лв. на килограм.

Нови бандероли има за тютюневите изделия и алкохолните напитки, но цената им се запазва – съответно 0,013 и 0,032 лева. Ново при бандеролите е QR код с линк до сайта на Министерството на финансите. Кодът ще може да се прочете чрез смартфон или таблет, а целта му е потребителите да могат да проверят дали е платен акциз.

Акцизните стоки, облепени с действащите към момента бандероли, ще могат да се реализират в търговската мрежа до изчерпването им, но не по-късно от 31 декември 2018 г.

Минималната заплата 510 лв., повече пари за майките

От 1 януари минималната заплата се вдигна с над 10% и от 460 вече е 510 лв. От 65 на 75 лева се повишава гарантираният минимален доход.

Минималните прагове за самоосигуряващи се вдигат на 510, 550, 600 и 650 лв. в зависимост от дохода. Обезщетение за безработица се получава, ако са направени вноски за фонд “Безработица” най-малко 12 месеца от последните 18.

Дневният минимален размер на обезщетението за безработица става 9 лева, а максималният е 74,29 лева.

Увеличават се парите, които майките получават, ако през втората годинаслед радане гледат детето си. Месечно те вече вземат 380 вместо 340 лв.

От тази година се вдига вноската за фонд “Пенсии”. За родените преди 1 януари 1960 г. тя е 19,8 на сто при съотношение 11,02 на сто за сметка на работодателя и 8,78 за работника. За хората, родени след 31 декември 1959 г., е 14,8%, като работодателят поема 8,22 на сто, а работникът – 6,58.

 Държавата плаща и четвърти опит инвитро

От началото на 2018 г. държавата поема разходите по 4 процедури инв витро за двойки с репродуктивни проблеми. За целта бюджетът на “Фонд Инвитро” се увеличава с 9 млн. лева. Центърът за асистирана репродукция финансира допълнително 4 трансфера на размразени ембриони. По този начин се удвоява броят на опитите.

Жени с онкозаболявания на възраст до 35 г. могат да съхраняват свой генетичен материал, което ще им позволи на следващ етап да станат родители. Двойки, при които единият партньор има генетично заболяване или хромозомна мутация, ще получават шанс да имат здраво дете чрез инвитро. От 12 на 2-3 месеца са намалени сроковете за одобрение на кандидатстващите двойки.

Цената на водата нагоре с 20%, на газа – с 2,75%

От 1 януари се вдигна цената на газа с 2,75%. Увеличението няма да доведе до поскъпване на парното. Няма промяна и в цената на електрическата енергия за битовите потребители.

Но в 14 области вече плащат повече завода, след като цените се вдигнаха между 2 и 20%. В София увеличението е с 9,5%, в Смолян с 4,5%, в Пловдив с 2,9%, във Варна с 2,7% до 3 лв., в Силистра с 6,5% до 3.29 лв., в Кърджали с 2,8%, в Русе с 6,2%, в Перник с 5,8%, в Монтана с 6,4%, в Шумен с 3%, в Сливен с 2,05%, в Бургас с 8,7%, във Враца с 13%. В Ямбол цената се вдига най-много – с 20%

/24chasa

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене