Иван Лулейски: Винената партия ни прави щастливи! Тя ни дава хубавото вино, истината и много любов!

Няма друга такава партия като Винената. Тя хем е с принос към политическото многообразие в страната, хем политиката никога не е била и няма да е в дневния й ред. За разлика от виното – напитката, в която е истината. Винената партия вече е на 25 години, но все така политиката не изкушава нейните членове. Това е партия, която е носител на уникалната българска духовност, на човешката добрина и други добродетели.

Затова в тези празнични дни разговаряме откровено с неизменния председател и идеолог на партията – Иван Лулейски. Приказваме си най-вече за виното и любовта, но и за прозаичните неща от живота – политиката, пандемията, и за още нещо…

 

Г-н Лулейски, как върви партийният живот на Винената партия в тази ковид пандемия?

Нашият партиен живот е зависим най-вече от виното. И не е спирал дори за ден, тъй като ние не сме спирали да пием хубаво вино. Разбира се, за нас е важно да произведем домашен еликсир. Налагаме го в бъчвите, чакаме го да стане и след това го консумираме. За да е по-сладко, го пийваме с наши приятели, с наши съмишленици, с наши почитатели. Проблемът е, че не можем да се събираме големи компании заради пустия му коронавирус. Все пак здравето е най-важно, а и се съобразяваме с изискванията на здравните власти.

Липсват ли ви големите събирания? Защо не проведохте традиционния за месец декември конгрес, който щеше да е юбилеен за вас – 25-и поред?

Това е най-голямата ни болка – не можем да се съберем всички членове на нашата партия. Да сме заедно, да се чукнем с по чаша червен еликсир, да се видим, да си поговорим, да се повеселим. Преди два дни ми гостува групата от Бургас, идваха групите от Симитли, от Благоевград. Вдигаме наздравици, но с повечето пием „заедно” само онлайн. Казваме си „Наздраве” по телефоните, но такова е времето.

Конгресът за втора поредна година не го проведохме. Причината е ясна – пандемията от коронавирус. Няма как да съберем стотици хора тук и да им търсим зелени сертификати. А и как да приключим веселбата в 23,00 часа, след като ние тогава започваме. На най-висшия партиен форум посрещаме знамената, чуваме химните на партията, на страната и на ЕС, дегустираме младите вина и чак тогава идва ред на веселбата. Тъжно ни е на всички, че не бяхме заедно на 25-ия юбилеен конгрес. Партията ни е създадена на 21-ви декември 1996 година. Има вече около 1200 членове, макар че последните две години не сме приемали нови съратници заради несъстоялите се конгреси. На пък си имаме и най-добрата утеха – чаша вино, а може и 2-3 чаши, стига да има хубаво мезе и верни приятели.

Няма ли да направите „поправителен” на конгреса на Трифон Зарезан?

Имаме такава идея, вече е направено допитване до нашите хора. Всички са съгласни на 1-ви или 14-и февруари да се съберем в село Черниче, край моето лозе, на открито, за да се повеселим от сърце и душа. Да пием по чаша червено вино. Но отново всичко зависи от ситуацията с ковид. Дано всичко е наред, за да се почерпим на воля с хората от цялата страна, които са част от Винената партия.

Много почивни дни се насъбраха около Коледа и Нова година. Хората са все на масите, хапват, пийват. Какви са съветите ви към тях?

Първо ще споделя една истина, в която ние от Винената партия сме се уверили. Да пият по чаша червено вино, защото това е отличен лек срещу коронавируса. Но да не прекаляват с пиенето на алкохол. Цялата магия на пиенето е в точната мярка. На нашите сбирки никога не съм видял нито един пиян човек. До нас е и женската половина от партията, която ни рита по кокалчетата, ако залитнем прекалено към пийването. Жените са нашият коректив, ако някой тръгне да прекалява с алкохола.

Вълнувате ли се от политическата ситуация в страната?

Естествено, интересуваме се много какво се случва. Тази година имаше три парламентарни вота, както и президентски избори. Ние сме частица от този народ и за нас е важно не толкова кой, а как ни управлява. Искаме справедливо управление, а не парите от нашите данъци да отиват по чекмеджета и разни касички, от това няма как да сме доволни, да сме мирни и покорни. За такива случаи имаме неокастрена тояга. Не може управляващите да ограбват труда ни. Нека внимават какво правят и как ни управляват. Да помагат на нас, техните работодатели, а не да ни затварят очите с популизъм и демагогия, а да гледат само изгодата за себе си след появата им във властта.

Кои са най-важните качества за членовете на Винената партия?

На първо място са честността и откритостта, на второ е съпричастността към този, който е в нужда. Ние живеем в общност, трябва да си помагаме. За разлика от нас политиците много обещават, а после се оказва, че са ни излъгали. А всички знаем, че истината е във виното. Ние пием една чаша еликсир и си казваме истината. Та нека и политиците да пият по 1-2 чаши вино, за да казват истината, а не да лъжат народа си. Само така ще живеем по-добре и няма да сме на последните места по доходи, по образование, по здравеопазване, по социална политика.

Има ли тайна как една партия вече 25 години не само продължава да расте, но и да става все по-красива?

Тайната е в хубавото вино, в добрата приказка, във верните приятели. В този еликсир има антиоксидант – ресвератрол, който забавя стареенето. Затова ние от Винената партия младеем. 40% от членската ни маса са жени, така че и разкрасяването си има своето обяснение. Красотата е при нас в лицето на дамите. Виното е любов, любовта е вино! Двете неща са неразривно свързани. Едното без другото не може! Където има вино, има и любов! Където има вино, има и истина! А няма как да не е щастлив човек, който има тези три неща – вино, любов и истина!

Пожеланията на несменяемия лидер на Винената партия към българите са…

Най-важното е здраве, здраве и пак здраве. Да се пазят от този ковид, ето сега ни плашат с Омикрон. Да се опазят от тези болести! За да могат да са с добри приятели и заедно да отпиват глътки хубаво вино! Нашият девиз е: Чрез виното да забравим злото! И може би точно това липсва на българина – да загърби злото, да мисли позитивно, да обича ближния, да пийва от напитката на боговете, в която е истината! За да започнат да ни се случват по-добри неща и да имаме по-хубави дни!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене