ФЕСТИВАЛЪТ „НЕОТЪПКАНА ПЪТЕКА“ В КОВАЧЕВИЦА ТЪРСИ ДАРИТЕЛИ НА МЕСТНОТО ЧИТАЛИЩЕ

Дарителско общество „Светлина“ е създадено от музикантите Лора Чекоратова, Георги Вълчев, Никола Таков и Мариана Карпатова като инициатива на фондация „Неотъпкана пътека“ с цел набиране на средства за реставрацията и поддръжката на читалището в село Ковачевица.

От създаването на фестивал „Неотъпкана пътека“ до този момент музикантите са инвестирали близо 12 000 лева от средствата на фестивала за ремонтни дейности в читалището. За да може да се възстанови сградата напълно, е необходимо да се създаде отделен фонд с цел ремонт и поддръжка на сградата. Това даде път за създаването на тази инициатива. Канят всички местни жители от село Ковачевица и община Гърмен, както и приятели от цяла България и цял свят, да се включат в дарителското общество.

Всички средства, набрани от дарителско общество „Светлина“, ще бъдат вложени в ремонтните дейности по сградата. За целта се работи с местни майстори и с община Гърмен. Както винаги, те работят с отчетност, прозрачност и гарантират, че всяко едно дарение ще бъде използвано само и единствено по предназначението си.

Читалището в село Ковачевица е основано през 1865-а година от учителя Никола Ковачевски. Първите книги в бибилотеката били учебници от светското училище, както и вестници, които били доставяни в Ковачевица от гр.Сяр, а по-късно от Истанбул (Цариград). Дейността на читалището се подновява през 1885-1892 г. от Стоян Златарев, Йорже Димитров и други местни учители.

По време на Илиндеснкото въстание през 1903-а година библиотеката изгаря и читалището спира своята просветна дейност до 1908-а година, когато младите учители Стоян Шутев и поп Тома Поптомов я възстановяват. Местоположението му се мести в различни частни дюкяни. След Освобождението през 1912 г. библиотеката отново се обзавежда, но дейността отново замира по време на Балканската, Междусъюзната и Първата световна война.

През 1922 г. читалището е регистрирано в Министерството на народната просвета. С дарения от частни лица, приходи от вечеринки и представления започва да се обогатява библиотеката. Синовете на основателя на читалището Никола Ковачевски – братята Ангел и Димитър Даскалови, даряват 10 000 лева, а Иван Титимов, син на Кануш войвода, дарява 5 000 лева. Преди смъртта си учителят Стоян Златарев (бащата на българския литератор Людмил Стоянов) дарява 1 500 тома книги на читалището.
През 1954 година с активната помощ и финансиране от кооперация „Родопи“ се строи нова сграда, където читалище „Светлина“ се помещава и до днес. Сградата разполага с просторна зала с хубава акустика, която служи за кинопрожекции и за театрален салон, със светла и просторна читалня и библиотека. През 60-те години сградата опустява. Единственият стожер на читалищното дело и пазител на музейната сбирка и библиотечните ценности остава отново един учител – Ангел Джигрев.

През 2018 г. се открива първият фестивал за камерна музика в Западните Родопи – „Неотъпкана пътека“, основан от български музиканти, които откриват залата и оценяват нейните акустични качества, както и необходимостта за нейното опазване и възстановяване.
С еднократно дарение или като месечен дарител всеки може да помогне за запазването на културата в това магическо село

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене