За първи път руски студенти избраха ЮЗУ, учат 1 семестър българистика

49832-632x358Трима студенти от Института по славянознание към Руската академия на науките в Москва започват практика по българистика в ЮЗУ „Н. Рилски“, която ще продължи цял семестър. Това се случва за първи път и е изключително важно за имиджа на ЮЗУ, тъй като напоследък българистиката губи позиции сред славянските езици, заяви зам. деканът на Филологическия факултет проф. д-р Магдалена Панайотова.

На международни конференции в Братислава и Москва се коментира с тревога, че от 3-4 години е налице тенденция на свиване на търсенето на българския език като университетска специалност в почти всички европейски висши училища за сметка на македонския, допълни проф. Панайотова.

Причината е в агресивната PR кампания на западните ни съседи, които се рекламират дори с луксозни издания на български писмени и културни паметници, допълни деканът доц. Антони Стоилов.

Заслугата студентите по изкуствознание с български език във ІІ и ІІІ курс на московския институт Алексей Макаров, Кира Хромова и Евгения Мелникова да изберат ЮЗУ основно е на проф. Панайотова заради сключения преди 5 години договор за обмен на студенти и преподаватели с Руската академия на науките. Първите лекции в ЮЗУ в рамките на този обмен бяха на светила в тази област като Игор Калиганов. „Можеха да изберат Софийския университет, но явно има причина да предпочетат ЮЗУ”, не крие гордостта си проф. Панайотова.

Институтът, в който се обучават пристигналите вчера в Благоевград студенти, им поема разходите по пътните и квартирата, а ЮЗУ им подсигурява места в студентските общежития. За съжаление ние трудно можем да изпратим наши студенти на практика или обмен в Москва, тъй като няма как да спонсорираме нито престоя, нито пътните, въпреки че има заявена готовност от страна на партньорите ни да им осигурят поне храната, която в Москва е доста скъпа, уточни деканът на Филологическия факултет. Руснаците са декларирали желание да учат фолклор и културология, те ще се обучават заедно с колегите си по „Българска филология с руски език“, така ще имат възможност да практикуват езика ни. В края на семестъра ще се явят на изпити, ще получат и сертификати за слушаните дисциплини и набраните кредити.

Първият жест на внимание към рускитге студенти бе, че на летището в София ги посрешна с личната си кола колегата им по „Българска филология с чужд език“ Добрин Димитров, а при пристигането им в кабинета на зам. декана проф. Панайотова в ранния следобед тя се бе погрижила да им подсигури малко закъснял обяд от университетската менза.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене