Дебати по дневния ред за последната сесия в Сандански

Три имота, обособени като полски път в селата Поленица, Склаве и Любовище, предстои да бъдат изтъргувани, след като бъдат включени в програмата за управление и разпореждане на община Сандански, и в проектодневния ред на предстоящото редовно заседание на ОбС, което е последно за тази година.

Единодушно председателите на постоянните комисии по време на председателския съвет гласуваха “за” да се продадат на заявителите, сред които д-р Ат. Панчев и Валери Илчев, имотите с площ от 170 кв.м, 181 кв. м и 160 кв.м. Предстои да бъде избран оценител, който да изготви пазарната им оценка.

Сериозни дебати по време на гласуването на дневния ред предизвика точката за гласуване на договор за ползване на басейна на Интерната от двата плувни клуба “Сандански” и “Вихрен”. Съветникът Живко Иванов изригна с думите: „Аз 9 години все повтарям и заявявам, че няма да гласувам искане за финансова помощ за спорта. Сега отново се иска да гласуваме, без да е представен проектодоговор, от който да е видно за какъв срок от време предоставяме безвъзмездно басейна за ползване на двата плувни клуба. Какъв е графикът за ползване и в кои дни от седмицата. Предоставя ни се хвърчащ лист и „на коляно” да гласуваме. Е, колеги, за последен път ще гласувам да се даде разрешение за ползване на басейна от плувните клубове”, каза Ж. Иванов.

Съветникът Явор Яргиров му припомни, че точно преди една година по същото време, в същата зала отново казал, че това е последен път и че няма да гласува, без да бъде представен договор за ползване.

Председателят на ПК по спорт Кирил Ханджийски внесе яснота по време на дебата. „Разговарял съм с председателите на двата плувни клуба. Те ми заявиха, че това наше решение им е необходимо, за да го представят пред федерацията по плуване. Казаха ми, че ще изготвят договор, след като гласуваме решение, с който им предоставяме басейните безвъзмездно. Сумата, която са получили от федерацията за 2021 година, е по 22 000 лева. Ако ние не гласуваме, плувните клубове ще загубят финансирането от държавата. А това са много пари”, каза К. Ханджийски.

Дебата продължи Ж. Иванов, който поясни, че плувните клубове веднъж получават финансиране от общинския бюджет, след това и от федерацията, а също събират и такси от децата. И допълни, че е убеден, че с прилагане на наредбата ще се вкара ред във финансирането не само на плувните клубове, а и на всички, които получават субсидия и от федерациите.

След прекратяване на дебатите председателят Николай Шаламандов подложи на гласуване точката и тя бе приета единодушно. В дневния ред попадна и точката за откриване на процедура по избор на управител на общинско дружество УВЕКС, което в момента се управлява временно от инж. Димитър Димитров. Предстои да се гласува и офертата за теглене на кредит в размер на 700 000 лв. от управителя инж. Димитър Димитров.

„Изготвен е проектодоговор и са фиксирани срокове за погасяване на кредита – посочи Н. Шаламандов – С наше решение ще трябва да гласуваме офертата”.

Два отчета бяха включени в дневния ред. Първият е на председателя на Общинския съвет Николай Шаламандов за изпълнение на решенията от месец януари до месец ноември. Вторият отчет е на директора на общинския инспекторат Георги Гетов, който обхваща периода от месец септември до месец ноември.

Апелът на съветника Владимир Бабанов бе, когато се гласуват отчетите на общинските звена, в залата да присъстват директорите, за да може да отговарят на въпроси на съветниците.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене