Петър Москов: Ще променим системата пациентът да е „ходеща клинична пътека“

Правителството ще внесе конкретен проект, който ще промени сегашната система, според която пациентът е „ходеща клинична пътека“. Това обяви здравният министър Петъв Москов пред Нова тв при представянето на здравната карта на България.

Днес министърът ще представи проекта на депутатите от здравната комисия в парламента.

Здравната карта е изработена на базата на данни за здравната система в България, събрани през последните 3 години – 2013 г., 2014 г. и 2015 г. Тя прави основни констатации за това кои части на здравната система са неадекватни. Подобно събиране на данни не е правено никога досега, коментира д-р Москов.

Няколко  са основните изводи след изработването на картата. Първият е, че има недостиг на базови специалисти и базови медицински услуги главно в доболничната помощ, коментира здравният министър. Става въпрос за лични лекари и за специалисти в доболничната помощ. В София липсват 103 педиатри, а за България липсващите педиатри са общо 415. Липсват ендокринолози както и лекари от почти всички вътрешни специалности в педиатрията.

Вторият извод е, че системата се развива не според нуждите на пациента, а по логиката „Пациентът следва парите“.

Трябва да се промени както начинът на образование, така и начинът на финансиране в здравната система.   Педиатри липсват, защото клиничната пътека за тях е 500 лв., а за други специалности е над 1000 лв., обясни министърът.  В момента в болниците има геноцид в плащането за някои специалности и охолство за други, коментира той.

Москов съобщи, че правителството ще внесе цялостен проект, който ще гарантира , че на всеки пациент се ще има еднакъв обем от финансиране, когато влиза в болницата.  Ще се увеличи финансирането в доболничната помощ, ще бъдат отпускани повече направления на личните лекари, за да изпращат пациентите при специалисти

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене