Днес е Стефановден, светецът е първият мъченик на християнската вяра

На третия ден от Рождество Христово почитаме „Свети Стефан“ първомъченик.

Той е един от първите седем дякони, избрани сред Христовите ученици да се грижат за справедливото разпределение на църковните средства и разпространението на християнската проповед.

Денят на Свети Стефан се чества на 27 декември и е последният празник в годината, за който се казва, че „затваря кръга“. Култът към този светец е голям, почитта към него – също.

Житието на първомъченика разказва, че юдеите, притеснени от нарастващият брой вярващи, оклеветили Стефан, че хули Бога и по този начин го осъдили. В Йосафатова долина разярена тълпа го пребила до смърт с камъни, но въпреки ужасното дело, малко преди да предаде Богу дух, Стефан се помолил: „Господи, не им зачитай този грях“.

През V в. част от мощите му са открити чрез видение, което получил един свещеник, и поставени в Сионския храм в Йерусалим.

Смята се, че денят на светията е последния християнски празник, а дедите ни вярвали, че с този ден се затваря и кръгът на старата година. По традиция младото семейство отива на гости на кумовете, кръстниците или родителите си, а на трапезата се хапват месни ястия. Приготвя се свинско с кисело зеле или баница с месо.

От Стефановден до Йордановден се спазват обичаите, характерни за Мръсните дни – жените не бива да метат, да мият косите си или да перат.

Днес имен ден имат всички, които се казват Стефан, Стефана, Стефания, Стефи, Фани, Венцислав, Венцислава, Запрян, Стамен, Стамена, Станимир, Станимира, Стоил, Стоилка, Станка, Станчо, Стоян, Стоянка, Таня.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене