Днес дори местните клиенти са доминиращи, докато миналата седмица 85 на сто бяха от България“, казва търговецът Кадир Чевик.

Медиите в Одрин: Българите се оттеглят!

Левът се обезцени сериозно спрямо турската лира само за седмица и това се отрази на присъствието на туристи от България, а така също и на техните покупки в Одрин. Това пишат местните медии, като заглавията са от рода на „Шок за българите, левът им се обезцени“ и „Те вече не купуват както преди“.

„Миналата седмица с един лев се купуваха 10 лири, сега са само 6“, отбелязват медиите. Средно 7-8 хиляди българи пазарували в делничните дни през декември, през уикенда техният брой достигал 12 000. Наполовина е намалял броят на пристигащите от България сега, 40-50% спад има и в продажбите, твърдят търговците от тържището „Улус“. „Миналата седмица идвахме с по 100-200 евро, но това, което купихме тогава е немислимо да купим с тези пари и сега. Изненадани сме“, казва Севджан Мехмед. „Има спад от 40 процента спрямо миналата седмица. Нашият оборот до обяд стигаше 5-6 хиляди лири, но сега е около 2-3 хил. лири. Спадът се дължи на обменния курс. Днес дори местните клиенти са доминиращи, докато миналата седмица 85 на сто бяха от България“, казва търговецът Кадир Чевик.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене