Скандално! ПАЗАРНА ИКОНОМИКА ИЛИ НАГЛА СПЕКУЛА?! За месец хлябът в Благоевград поскъпна с още 10 ст. въпреки нулевия ДДС, държавните субсидии и енергийни компенсации

Доколко по-ниските стойности на горивата и газта, която е основен енергоносител в производствените предприятия, въведения нулев ДДС за хляба, държавните субсидии и енергийни компенсации са рефлектирали върху цените на основните хранителни продукти? Проверка на журналисти в магазините установи, че понижение няма, точно обратното – цените продължават стремително да се покачват.

Приказката, че българинът може да кара „на хляб и сол“, за да оцелее, вече не е актуална. Защото цената на насъщния непрекъснато расте. Хлябът е поскъпнал с 10 стотинки и през октомври, като средната цена е 1,50 лв. за 700 грама.

„Цените на хляба са повишени от трима-четирима хлебопроизводители. Цената на маята е скочила от 0,70 лв. на 1,10 лв. за 40 г. Увеличават се и цените на горивата. Бензинът на „Лукойл“ вече е станал 3,30 лв., а на дизела – 3,60 лв. Какво намаление да има?“, обяснява продавачка от квартален магазин в „Струмско“, учудена от въпроса дали ще има спад в цената на насъщния.

Твърдението за повишаване цените на горивата се оказа невярно, тъй като проверка в няколко бензиностанции в Благоевград показа, че бензин А-95 се предлага под 3 лв. На бензиностанцията на „Лукойл” бензинът беше 2,94 лв., на ОМV – 2,96, а на „Петрол” и „Еко“ – 2,97 лв., на „Пирин ойл“ – 2,84 лв., а средната цена на дизела – 3,33 лв.

С 10 стотинки е увеличен хлябът и в хранителен магазин в центъра на Благоевград. „Няколко от основните ни доставчици на хляб са вдигнали цената. Захарта също скочи и вече наближава 3 лв. Обяснението за повишената цена е, че била внос от Бразилия. Цената на олиото леко се понижи. Но на млякото, сиренето, кашкавала скочи драстично. В България има пазарна икономика, но цените се дирижират от дузина монополисти, които си купуват и политиците. Затова не очаквам да има намаление на цените, особено в сегашната нестабилна ситуация, при липса на редовно правителство“, категоричен е управителят на магазина.

Евтин хляб може да се намери само в големите вериги супермаркети, в които цената му е 1,10 лв.

Не е ли аномалия увеличението на хляба при изключително добрата зърнена реколта и цена на пшеницата от 600 лв. на тон, която е същата като миналогодишната, попитахме хлебопроизводителя Петър Иванов.

„Положението при нас остава все така напрегнато. Нулевия ДДС за хляба не доведе до нищо. Огромната спирала, в която попаднахме с горива, електроенергия, брашно, остана. Цената на маята е скочила двойно. Миналата година беше 600 лв. на тон, сега е 1200 лв. Моето предприятие е на ток, а не на газ. Цената на електрическата енергия е двойно и тройно повишена. Транспортните ми разходи са високи, тъй като колите ми са на дизел. Всички хлебопроизводители в страната едва оцеляват и са на ръба от фалит. Средната цена на хляба в момента е 2,50 лв. на кг. Няма да спада, но и няма да се увеличава”, прогнозира бизнесменът Петър Иванов, който е председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Благоевград.

През септември цените на хранителните стоки от малката кошница за най-нискодоходните 20% от домакинствата са се увеличили с 3%, а на нехранителните стоки – със 7 %.

Свитото потребление на пазара едва ли е стреснало толкова търговците на дребно, които продължават да вдигат цените. Вчера например килограм стар фасул в зеленчуков магазин в Благоевград се предлагаше на 9 лв. Продавачката поясни, че това е домашен боб и затова го предлага на тази цена. Докога ще продължи играта на цените, има ли кой да овладее спекулата, зависи само от търпението на потребителите, тъй като държавата в лицето на нейните контролни органи очевидно е в дълъг „отпуск по болест”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене