Задължително трябва да има и чесън, който предпазва от зло и болести, а също така и мед, който е пожелание за сладък живот.

Паричката от питката на Бъдни вечер е за здраве и късмет

Бъдни вечер е празникът преди раждането на Божия син. Посветен е на дома, огнището и семейството. Имен ден празнуват Евгени, Евгения, Женя, Гена. Прави се питка с паричка, а също и баница с късмети. Тя трябва да бъде кръгла като слънце. Този, които изтегли парата, ще бъде най-големият късметлия през следващата година.

Прекадяват се и всички помещения в къщата. Около трапезата сядат всички членове на семейството. Всички се хранят едновременно. Никой не бива да напуска трапезата по-рано от другите. Ако това се наложи, хората трябва да ходят приведени, за да не се пречупят житата.

Питката с паричката се разчупва от най-възрастния мъж в семейството.

Първото парче се дава за Света Богородица, за семейството и след това хлябът се раздава от най – възрастните към най – малките. Всички трябва да опитат от ястията.

Задължително на масата трябва да има храни, които набъбват, за да набъбва както тях богатството и плодородието. Подходящи са всякакви варива – боб, жито, леща, ориз, булгур, а така също и пуканки. Други храни със символно значение са сушените плодове – ябълки, сливи, стафиди, кайсии и ядките – основно орехите.

Задължително трябва да има и чесън, който предпазва от зло и болести, а също така и мед, който е пожелание за сладък живот.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене