ДВА ТОМА УНИКАЛНИ АРХИВИ ЗА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС

възродителен процес

Документален сборник на тема „Държавна сигурност -смяната на имената – Възродителният процес“ представиха членовете на Комисията по досиетата, включително и заместник-председателят Айруш Хаджи от с. Корница -участник и потърпевш от Възродителния процес.
Сборникът е 12-то поред издание на комисията от поредицата „Из архивите на ДС“, която съдържа документи под формата на факсимилета по теми от значим обществен интерес.
„Смяната на имената – Възродителният процес“ има и разширен електронен формат, където са включени допълнителни документи, а размерът на изданието достига 2000 страници.
Първият том на сборника разглежда периода 1945 -1985 год., а вторият се спира на архивите, документите и събитията от 1986 до началото на 1990 гад. Включените документи не са публикувани никъде досега, което е било основна цел на съставителите на изданието.
Първата част проследява многобройните опити за изкуствено побългаряване на мюсюлманското население у нас чрез смяна на имената им, докато във втория авторите по-отчетливо очертават масовата съпротива, довела до Възродителния процес – опитите за неговото насилствено провеждане, силната обществена и международна реакция и значението му за краха на социалистическата система в България, посочва въведението на сборника.
Още от 40-те години започва стремежът за културно приобщаване на мюсюлманите към „строежа на развито социалистическо общество“. През 50-те години има опити за смяна на имената чрез паспортизация, през 60-те има заповед на тогавашния министър на вътрешните работи „да се усили работата на ДС в премахването на елементите на турчеене“, като се посяга на облеклото, обичаи- те и се стигне до имената
Издирени и показани са документи и заповеди на МВР. които указват на органите да действат. Основното решение е взето през 1970 год.
В самите документи процесът се определя като „възстановителен“ чак до 1985 год.
Във втория том могат да се видят съдбите на известни хора, сред които и на големия щангист Наим Сюлейманоглу. Посочва се, че трябва да се пречупи неговата воля. да бъде смачкан психически, защото се обявява публично против смяната на имената.
„Историята трябва да се знае и изучава, за да не се допускат грешките отново“, коментира зам.-председателят Айруш Хаджи, взел дейно участие в съставянето на изданието. Хаджи е сред хората, които през 70-те години на миналия век открито са противопоставят на идеите на партията за една държава и един народ в нея. „Писахме писма на политбюро (на ЦК на БКП, висшият ръководен орган в държавата, б.р.) с питане възможно ли е днес, при този развит социализъм да се посяга на човека по такъв начин? В отговор ни изпратиха Първа българска армия, конна полиция, гранична полиция и доброволци отряди със соли“, разказа Хаджи.

Според него Възродителният процес има основна роля за провала на идеологията на режима, тъй като е станало ясно, че целта не е да се спечели човека. „Нямаше нужда от хора, а от имена“, съжали той. Партията, по думите му, постъпвала грозно и жестоко, което довело до 5 жертви и стотици ранени още в първата сутрин на акцията.

Айруш Хаджи е категоричен, че той и съмишлениците му никога не са мислели негативно спрямо държавата, която излязла срещу тяхното несъгласие с танкове и хеликоптери. Зам.-председателят на комисията по досиетата бе категоричен, че в сборника липсват редица „пикантни“ неща.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене