Спасените от пожара в блок в Благоевград близначета на първа среща с огнеборците

Огнеборците, които спасиха бебета-близнаци от големия пожар в блок в Благоевград, в четвъртък видяха 40-дневните деца за първи път след ужаса от 10 декември. Тогава пламна апартамент на седмия етаж в бл. 18 на кв. „Струмско“, загинаха трима души, а 27 бяха успешно евакуирани. Сред тях бяха 6 деца, две от които – новородените близначета Ани и Никол.

Те бяха доведени от майка им Вероника на награждаването на огнеборците от директора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. „Нямам думи, с които да изразя благодарността си към пожарникарите, които ни спасиха живота“, каза майката. Тя е предупредила близки и роднини, когато децата пораснат, да не им казват за случая, за да не се травмират. Майката се надява блокът да бъде възстановен и ремонтиран, за да се върнат в дома си, защото сега живеят при роднини.

17 служители получиха парична награда от по 600 лв. „За мен е чест, че съм сред вас, колеги. Предполагам какво ви е било в тази тежка вечер, но с бързите и организирани действия успяхте да спасите човешки животи. Благодаря ви за всичко, което правите“, обърна се към благоевградските пожарникари гл. комисар Николов.

„Видях уморените ви лица и сълзите ви. Направи ми впечатление, че не се изтъквате като герои, а че това е призванието ви. Вие изпълнявате дълга си така, както трябва, но и знам, че не всеки може да се справи с това“, поздрави ги и областният управител Николай Шушков като им връчи почетния знак на областната управа.

Кметът Илко Стоянов обяви, че общината вече е поставила кутия за дарения в помощ на засегнатите семейства на партера на общинската администрация. Разкрита е и банкова сметка, като събраните средства ще бъдат използвани за възстановяване на общите части и инсталации, както и за ремонт на компрометираната конструкция. Екип от конструктори, с пълна проектантска правоспособност, обработва данните от обследването на блока.

Община Благоевград е осигурила и патрул, който охранява сградата, а служители на общинска фирма „Биострой“ почистват общите части на входа. На заседание на Общинския съвет пък беше променено предназначението на жилища от общински жилищен фонд във фонд „Резервен“, така че те да могат да бъдат предоставени на пострадалите хора. Сега семействата от входа живеят при роднини, други са настанени в хотел, но всички мечтаят да се върнат в домовете си.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене