Силната вяра на банскалии вдигна нова църква край града

Нова църква бе построена край град Банско от местни жители. Храмът е изграден близо до основите на средновековна църква, която е носила името на свети Атанасий Велики, но е била съборена от турците.

Молитвеният дом „Свети Атанасий Велики” ще посреща миряни благодарение на ктиторите – съпрузите Петър и Лиляна Глушкови, както и техните деца. Постройката е измазана отвън, поставена е дограмата. Преди дни започна монтирането на иконостаса за новостроящата се църква. Готови са вече и иконите за царския ред на иконостаса. В момента се изгражда камбанарията, за която бе закупена от Пловдив красива 100-килограмова камбана.

„Силна е вярата на Пенчо и Лиляна Глушкови. Затова и богоугодното им дело е успешно. Те изградиха църквата в свой имот, но после ще дарят храма, в който има олтар и престол, на Неврокопска епархия. За около година и половина с много вяра се вдигна този Божи дом”, каза отец Георги Касапинов от Банско.

Той припомни, че до турското робство само в землището на Банско е имало 33 църкви, но те са съборени. Знае се обаче къде е бил всеки един от тези храмове. На местата им са поставени мраморни плочи с надписи. „Старите свещеници някога ни заръчваха да се опитаме да възстановим част от тези църкви. Радвам се, че все повече мои съграждани се обръщат към вярата и строят храмове”, сподели отец Георги.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене