Държавата отпусна 2,3 милиона лева за ремонта на Банската махала в Атон

С 2,3 млн. лв. ще бъде подпомогнат ремонтът на източното крило на българския манастир „Св. Великомъченик Георги Зограф” в Атон. Това съобщи вестник „Банско утре”.

То е известно още като Банската махала, построено е преди 200 години с труд и дарения от анско и основно от брата на Паисий – Хаджи Вълчо. Средствата са от централния бюджет и бяха гласувани на едно от последните заседания на служебния кабинет.

Преди години точно Банско възстанови връзката си със Зографския манастир благодарение на усилията и желанието на покойния кмет Александър Краваров, който бе начело на общината от 2003 до 2011 година. По негова инициатива и с волята на местните хора от 2007-ма година активно подпомага с пари и доброволен труд ремонтните дейности. През следващата година бе създаден Национален комитет под патронажа на тогавашния президент Георги Първанов.

Най-напред започна реставрация на кулата и камбанарията, които бяха в критично състояние, а след повече от 10 години в процедури и съгласувания с гръцките власти през 2018 година стартира и конструктивно укрепване на основната манастирска сграда. Тя е почти завършена днес, а заслугата за това е на Община Банско, от чийто бюджет се отпусна почти милион лева. В знак на признателност през 2010 година, по повод 175 години от построяването на храма „Света Троица” в Банско, братството на Зографската света обител връчи на Алексанъдр Краваров благодарствена грамота-златна рамка за дарителски принос със свещения печат на манастира. Първата и единствена дотогава такава награда е била за цар Борис III.

В момента в манастира живеят около 20 монаси и 10 послушници, там има 3 църкви и 6 параклиса, а вън от него – още 8 параклиса.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене