И в Гоце Делчев ще ваксинират деца срещу Covid-19!

Ваксинирането срещу Covid-19 при деца на възраст от 5 до 11 г. на територията на област Благоевград ще става в 3 временни имунизационни кабинета, съобщиха от РЗИ.

В Благоевград ваксини на деца ще се правят в сградата на поликлиниката от лекарите в групова практика „Симпатия“ на д-р Тачова, в Петрич – в Медицинския център на д-р Антонов, и в Гоце Делчев – в Медицински център АРТРО на д-р Попов. Имунизацията ще се извършва в присъствието на педиатър.

„В нашата групова практика и досега предлагахме коридор за ваксиниране на възрастни срещу Ковид-19. Очаквам указания от здравното министерство за имунизирането и на децата. Моите колеги са педиатри и са подготвени. Много е важно да се проведе активна кампания за имунизация на децата, тъй като ваксините предпазват от постковидни усложнения. При голяма част от подрастващите в горните класове, които изкараха коронавируса, установихме странични ефекти – като миокардит и перикардит. Ваксините предпазват от тези неблагоприятни странични ефекти”, категорична е д-р Тачова.

Първата доставка от 18 000 дози от ваксината на “Пфайзер”/”БионТех”, предназначена за деца от 5- до 11-годишна възраст, пристигна вчера в столицата. Засега това е единствената ваксина, която е одобрена за употреба при деца над 5-годишна възраст, като отново е в две дози. Възможните странични реакции са като при възрастните. Флаконът на ваксините за деца от 5- до 11-годишна възраст е по-различен, отколкото за останалите възрастови групи, тъй като педиатричната доза е една трета от тази за възрастни. Предвижда се да бъде разработена и публикувана схема за прилагането й.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене